eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Megint nem kapni a babák számára létfontosságú vitamint

Megint K-vitamin-hiány van az országban. Két év alatt harmadjára fogyott el a patikákból a szájon át adható Konakion-injekció, amit minden anyatejjel táplált újszülöttnek be kell adni, különben a baba a legrosszabb esetben meg is halhat. A szülők, a védőnők és az orvosok most egymástól szedik össze a fel nem használt ampullákat – mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Az OGYÉI szerint hamarosan újra kapható lesz a szer.

Póta György elmondása szerint az elmúlt hetekben újszülött babák családjai is jelezték, nem tudják kiváltani a kis hatóanyagú, szájon át beadható, úgynevezett gyermekgyógyászati alkalmazásra való Konakion-injekciót, miután a gyártó nem tudja biztosítani a folyamatos ellátást. Így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem képes a folyamatos ellátást biztosítani, nem tudnak annyi gyógyszert berendelni, amennyi a magyar lakosságnak szükséges lenne. Ráadásul a Konakion-injekcióhoz hasonló, azonos értékű készítményről sincs tudomása a Házi Gyermekorvosok Egyesületének.

A szakember megnyugtatásul megjegyezte,

az, hogy a kialakult helyzet miatt jelenleg a szülők, orvosok és védőnők egymástól „söprik össze” a megmaradt készleteket, nem kockázatos.

„Ezért csináljuk” – fogalmazott Póta György. Miután a Konakion-injekció nem igényel hűtött tárolást, valamint sok éven keresztül megőrzi a minőségét, amíg nincs feltörve az ampulla, többnyire felhasználhatók a megmaradt készletek.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kiemelte, sarkalatos lenne, hogy a kórházból hazaérkezett gyermekek legalább az első hét utáni, valamint az egy hónap utáni adagot megkapják, hiszen

a vele született K-vitaminhiány életveszélyes vérzékenységet okoz,

általa agy- és vesevérzések jöhetnek létre, amik akár a baba halálához, vagy legalábbis nagyon súlyos állapotához vezethetnek.

Így akiknél nem fogyott el a kiváltott K-vitamin, mert időközben valamilyen oknál fogva mégsem kizárólag anyatejes táplálásban részesült az újszülött, azoktól

bekérik a fel nem használt készleteket azok számára, akik jelenleg nem tudják kiváltani a patikában.

És bár ez a megoldás „a szegény ember vízzel főz” kategóriájába esik, legalább a legszükségesebb mennyiséget minden kisbaba megkapja – fogalmazott Póta György, aki nem tud arról, hogy a hiány miatt elmaradt volna a K-vitamin pótlása babáknál, és "most ez a legfontosabb".

Azoknak a babáknak, akik napi rendszerességgel kapnak valamilyen tápszert - ha nem is kizárólag csak azt -, fölösleges a Konakion-injekció, a szakember ugyanakkor súlyos hibának tartaná, ha valaki a K-vitamin pótlása miatt állítaná át tápszerre az anyatejes babáját. Ezért továbbra is az átcsoportosításban látja a megoldást, mert

az anyatejes táplálás mindenek felettiségét nem szabad bántani,

hangsúlyozta.

Az InfoRádió kérdéseire az OGYÉI írásban válaszolt. Közlésük szerint a Konakion gyártója tavaly májusban gyártási gondot jelentett be, de a készítményből épp a napokban érkezett egy nagyobb szállítmány, tehát a K-vitamin hamarosan újra kapható lesz a patikákban, a kórházakból pedig eddig sem hiányzott.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×