eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: Komka Péter

Durván elszállhat a létfontosságú babavitamin ára

Jelentősen drágul az a K-vitamint tartalmazó szer, amelyből május óta hiány van, így külföldről kell pótolni. A vitamint minden csecsemőnek rögtön a születés után beadják, majd azoknál, akiket csak anyatejjel táplálnak, hónapokig folytatni kell az adagolást.

Mintegy 10-szeresére nő a K-vitamint tartalmazó Konakion ára – a drágulásról az InfoRádió hallgatói is beszámoltak. Azelőtt, hogy az injekció hiánycikké vált volna, vényre 364 forintért lehetett kapni. A Pénzcentrum egy patikától megtudta, hogy július elsejétől ez várhatóan csaknem 3300 forintra emelkedik, támogatással pár száz forinttal kevesebb lesz. Az egyik legnagyobb gyógyszer nagykereskedő viszont az InfoRádiónak azt jelezte, hogy nem tudnak még pontos árat.

A vitaminból

gyártási hiba miatt van országos hiány

május elseje óta, ez várhatóan október 31-ig tart. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ezért engedélyezte, hogy a nagykereskedők külföldről szerezzék be a Konakiont, és kedden közölték, hogy megérkezett az újabb szállítmány. Vélhetően

a külföldi beszerzés miatt nőtt jelentősen a termék ára.

A drágulás elsősorban azoknak okozhat gondot, akiknek újszülött gyermekük van. A Konakion injekciót ugyanis minden csecsemőnek a születés után szájon át be kell adni – mondta el korábban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György.

"K-vitaminhiánnyal születik egy-két baba, viszont, miután nem tudunk olyan vizsgálatot, ami azonnal megállapítaná ezt a problémát, annál az egy-két gyereknél, akinél nem kezeljük a K-vitaminhiányt, ott egy

komoly vérzékenység lép föl,

aminek akár életveszélyes, súlyos agyvérzés, belsőszervi vérzések, bélvérzés lehet a következménye. Ezért Magyarországon, és ez például nem is egy általános dolog, ennek az egy-két gyereknek a védelmében minden újszülött kisbaba kap K-vitamint rögtön a szülés utána.

Sok kisbabánál később is,

hónapokig folytatni kell az adagolást

– tette hozzá a szakember. "Miután az anyatejnek a K-vitamintartalma a szükségesnél alacsonyabb, ezért azok a babák, akik kizárólagosan anyatejesek, ők kapnak még az első hónapokban, maximum hat hónapos korig, havi szinten ilyen K-vitamin injekciót" – magyarázta.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet korábban azt is közölte, hogy a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin külföldről történő behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×