eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Emeljük a kalapunk néhány magyar fiatal előtt!

Magyar sikerek születtek a nemzetközi nyelvészeti, valamint földrajzi olimpián.

Idén július 30. és augusztus 5. között már tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Földrajzi Olimpiát (International Geography Olympiad) 16-19 éves korú tanulóknak Hongkongban. A magyar versenyzők kiválasztását és felkészítését idén is a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának munkatársai irányították.

A magyar csapat két ezüstérmet szerzett, az egyiket Kaszap Kinga, az ELTE Radnóti Miklós gimnáziumának idén 12. évfolyamát megkezdő tanulója kapta, a másik ezüstérem Mészáros Mártoné lett, aki ebben az évben érettségizett a pápai Türr István Gimnáziumban. Sarkadi Nagy Lili, a budapesti Eötvös József Gimnázium, Kiszely Anna, az ELTE Radnóti Gimnázium tanulója pedig csak kevéssel maradt le a bronzérmes helyezésről.

A magyar csapat 2006 óta, 11. alkalommal vett részt a rendezvényen, ahol angol nyelven versenyeznek a tanulók, akik 42 országot reprezentálnak – olvasható a Pécsi Tudományegyetem közleményében. A válogatóverseny, a felkészülés és a kiutazás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával jöhetett létre.

Két bronz, egy különdíj és dicséretek

Két érmet és egy különdíjat szerzett a magyar középiskolásokból álló csapat a 2019-as Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián a dél-koreai Yonginban – ismertette a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete.

A versenyen bronzérmes lett Kövér Blanka, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium és Blaskovics Ákos, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója. A legjobb megoldás különdíjat szintén Kövér Blanka nyerte. Emellett dicséretben részesült Dobák Dániel, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium és Árvay-Vass Iván, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium diákja.

A diákok idén a korábbi magyar sikerekhez viszonyítva az eddigi legtöbb egyéni sikert érték el, olvasható az MTA közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×