eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő - a nap hírei

Augusztustól ismét bevezetik az elektronikus előjegyzési rendszert az Országos Onkológiai Intézetben. A szokásosnál korábbi kiérkezést javasol az utasoknak a Budapest Airport a nyári csúcsidőszak miatt.

Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján. Az önkormányzati választáson a megyei, fővárosi, helyi és kerületi önkormányzati képviselőket, a polgármestereket és a főpolgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg. A megválasztott tisztségviselők mandátuma 5 évre szól. Ugyanezen a napon lesz a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása is. A köztársasági elnök nyilatkozatában választási részvételre buzdított.

Hétfőtől kezdi a felkészülést az október 13-ra kiírt az őszi önkormányzati választásra a Nemzeti Választási Iroda. Pálffy Ilona, a szervezet elnöke az InfoRádióban kiemelte: amint a Magyar Közlönyben megjelenik a határozat, elindul a névjegyzékek vezetése és akkortól jelenthetik be a szervezetek jelöltjeiket a területi választási irodáknál. Az induláshoz szükséges ajánlásokat szeptember 9-ig kell leadniuk a jelölteknek. A kampány augusztus 24-én indul.

Augusztustól ismét bevezetik az Országos Onkológiai Intézetben az elektronikus előjegyzési rendszert - mondta az InfoRádiónak az intézmény főigazgatója. Polgár Csaba dezinformációnak nevezte a napokban megjelent híreket, amelyek szerint a betegek rossz körülmények között több órán át várakoznak. A főigazgató elmondta, hogy naponta több mint 400 ember részesül kezelésben, de azt tagadta, hogy bárkinek elmaradt volna a kezelése, mert nem jutott sorra.

Augusztusig jogosultak egészségbiztosításra azok a fiatalok, akik leérettségiztek, de nem kerültek be idén a felsőoktatásba. Fajcsák Gábor, az RSM adóigazgatója az InfoRádiónak elmondta: ez azt jelenti, hogy szeptembertől ki kell fizetniük a havi 7500 forint biztosítási díjat, hogy továbbra is megkaphassák az egészségügyi szolgáltatásokat. A családi pótlék az érettségizett fiatal után nem jár, azonban, ha felvették felsősoktatási intézménybe, fiatalabb testvérei után magasabb összegű pótlékot kaphat a szülő.

Magyarország jelenleg nem tárgyal F-35-ös amerikai vadászrepülőgépek beszerzéséről - közölte a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor a szocialista Mesterházy Attila írásbeli kérdésére azt válaszolta: a jelenleg használt Gripenek lízingelésére 2026-ig van érvényes szerződés, így nem tárgyalnak új eszközök beszerzéséről.

Jövő csütörtökön tárgyal Brüsszelben Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság új elnökével Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök sajtófőnökének közlése szerint a megbeszélésen egyeztetnek az ősszel megalakuló új uniós végrehajtó testület magyar biztosáról, és várhatóan szó lesz a migrációról és a következő hétéves uniós költségvetésről is.

Német lapértesülés szerint egy kelet-európai politikus kaphatja majd meg a jogállamiság ügyeket a következő Európai Bizottságban. A Süddeutsche Zeitung bizottsági értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy Ursula von der Leyen így igyekszik csökkenteni a feszültséget Brüsszel és a visegrádi négyek között. Lehetséges jelöltként tartják számon a lett Valdis Dombrovskist, a távozó Európai Bizottság egyik alelnökét.

A szokásosnál korábbi kiérkezést javasol az utasoknak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a nyári csúcs tetőzése miatt a Budapest Airport. Július végén és augusztus elején a két nagyszabású sportesemény, a Maccabi Európa Játékok és a Formula-1 Magyar Nagydíj mellett több nyári fesztivál is lesz a fővárosban és az országban. A tájékoztatás szerint nem lesz ritka a napi ötvenezret meghaladó utasszám. A járat indulása előtt több órával le lehet adni a bőröndöket.

Bulgárián, Magyarországon és Szerbián át vezet majd a Török Áramlat gázvezeték második szála Európa felé - jelentette ki az orosz energiaügyi miniszter. Alekszandr Novak Törökországban, a kormányközi vegyes bizottság ülésén beszélt arról, hogy a vezetéket nem Görögország felé építik meg. Az első, a török belső piacra irányuló vezetéken jövőre indul el a gáz. Lapértesülés szerint Magyarországra 2021-től szándékoznak gázt szállítani a Török Áramlaton keresztül.

Ukrajnában a végleges eredmény szerint is abszolút többséget szerzett Volodimir Zelenszkij elnök pártja az ukrán választásokon. A Nép Szolgája pártnak összesen 254 képviselői helye lesz a 450 fős törvényhozásban. Öt párt küldhet képviselőket a kijevi parlamentbe, a második legjelentősebb erő a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított párt 43 mandátummal. Julija Timosenko volt kormányfő pártja 26, a Petro Porosenko volt elnök vezette Európai Szolidaritás 25 képviselőt küldhet a parlamentbe.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×