eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Orbán Viktor: Európában egyre inkább a regionális együttműködésre kell figyelni - a nap hírei

A Fidesz-KDNP EP-delegációjának vezetője arra számít, hogy fontos területet irányíthat majd Trócsányi László uniós biztos-jelölt. A regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta a magyar kormányfő és az észt miniszterelnök-helyettes. Az első fél évben az éves előirányzat 39,1 százalékát érte el az államháztartás hiánya. A nap legfontosabb hírei július 8-án.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője arra számít, hogy a térség és az ország szempontjából fontos területet irányíthat majd Trócsányi László, a magyar kormány uniós biztos-jelöltje. Deutsch Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélte: az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a jövő héten megkapja a szükséges többséget az Európai Parlamentben. Hangsúlyozta: ha ez mégsem történne meg, az unió működőképességét is veszélyeztetné.

Európában egyre inkább a regionális együttműködésre kell figyelni az ideológiai törésvonalak helyett – hangsúlyozta a magyar kormányfő és az észt miniszterelnök-helyettes. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta Mart Helmet, a megbeszélésen a nemzetek tisztelete, a keresztény kultúra megőrzése, a határok védelme és a migráció elleni fellépés is szóba került.

A kettős mérce kizárásának és a tisztességes eljárásnak a fontosságáról beszélt a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárásban az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár. Varga Judit Helsinkiben tárgyalt a közösség soros elnökségét ellátó Finnország vezető politikusaival. Az északi ország már korábban jelezte, hogy tovább kíván lépni a Magyarország ellen folyó eljárásban.

Az első fél évben az éves előirányzat 39,1 százalékát érte el az államháztartás hiánya – közölte Pénzügyminisztérium. A tárca szerint az év egészére továbbra is reális és elérhető a GDP arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken.

Idén először szerveztek Erzsébet-tábort 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeknek. Novák Katalin családügyi államtitkár elmondta: 300-an ottalvós, százan pedig napközis táborban tölthetnek el egy-egy hetet. A táborok szervezése a kezelőorvosok és a diabétesz centrumok bekapcsolódásával zajlik.

A főváros 13 kerületében 181 földút kap szilárd burkolatot a budapesti útépítési program első ütemében – közölte a főpolgármester. Tarlós István megismételte, hogy a tervek szerint 4 éven belül az összes budapesti belterületi földutat leaszfaltozzák.

Csaknem 36 milliárd forinttal támogatja környezetbarát buszok beszerzését a kormány a következő tíz évben. Kaderják Péter energiaügyi államtitkár azt mondta: a számítások szerint 1290 új busz állhat üzembe.

Már az első próbahónapban több ezer mobiljegyet vásároltak az utasok a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ és a Nemzeti Mobilfizetési szolgáltató szerződése alapján a 100E reptéri buszjáratra lehet mobilapplikáción keresztül jegyet venni. A tesztüzem célja, hogy a közeli jövőben elindulhasson a főváros teljes közösségi közlekedését lefedő új mobiljegyvásárlás.

A 41. helyen áll a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education friss rangsorában. A részben hallgatói felmérések, részben az egyetemi adatszolgáltatások és statisztikák alapján összeállított listán 258 európai, ezen belül 4 magyar egyetem szerepel. A Semmelweis Egyetem a rangsor 4 vizsgált területe közül az oktatási környezet szempontjából érte el a legjobb eredményt.

Az Európai Unió a jövőben is támogatni fogja Ukrajnát, és fenntartja az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat.Erről biztosították a közösség vezetői ukrán tárgyalópartnereiket a Kijevben tartott tárgyalásokon.

Görögországban letette a hivatali esküt az új kormányfő. Kiriákosz Micotákisz pártja a jobboldali Új Demokrácia vasárnap megnyerte a parlamenti választásokat, a voksok csaknem 40 százalékával. Az új kormányfő a választási kampányban azt ígérte, hogy csökkenti az adókat, és Görögországot pedig még inkább befektetésbaráttá teszi.

Irán megkezdte a megengedettnél magasabb fokon dúsított urán előállítását. Teherán a 2015-ös atomalkuban vállalt más kötelezettségek hatvan napon belüli felfüggesztését is kilátásba helyezte, ha a többhatalmi szerződést aláíró kormányok nem segítenek neki kivédeni az amerikai szankciókat.

Hatalmas vihar pusztított az amerikai fővárosban és környékén.Washingtonra és a környező marylandi és virginiai településekre egyetlen óra alatt 180-190 milliméternyi eső zúdult, amely házakat öntött el, fákat csavart ki, az esővíz több utcán folyóként hömpölygött. Az amerikai fővárosban és környékén megbénult a közúti és vasúti forgalom.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×