INFORÁDIÓ
2023. január 29. vasárnap
Adél

szabadstrand

római-part

vízminőség

duna

stand

Jól sikerült a tesztnap a Rómain, folytatása következhet

Jól sikerült a tesztnap a Rómain, folytatása következhet

A Duna vízminősége alkalmas a strandolásra, hangsúlyozta az InfoRádióban a Valyo Egyesület projektmenedzsere.

Miután a Duna vízminősége lehetővé tette, Tömöri Miklós elérkezettnek érezte az időt arra, hogy újra lehessen strandolni benne Budapesten. "Ezért gondoltuk, hogy vissza tudjuk hívni ezt a régi emléket, amikor is nagyon komoly fürdőélet volt a Római-parton" – fogalmazott: Ebben partnerük volt az óbudai önkormányzat, amely 2020-ban, május és szeptember között szabadstrandot üzemeltetne a Rómain. Ennek a döntésnek a megünneplése volt a szombati szabadstrand-tesztnap, árulta el Tömöri Miklós, hozzátéve, hogy a jelek szerint

óriási igény lenne az új dunai szabadstrandra.

A szombati nap a régi strandhangulatban telt el. A kijelölt, fürdésre alkalmas 300 méteres szakasz kevésnek bizonyult, miután a napozók kétszer ekkora területet foglaltak el, ismertette a Valyo Egyesület projektmenedzsere. Számításaik szerint kétezer ember fordult meg a tesztnapon.

Budapest, 2019. június 29.
A Római-parti szabadstrand tesztnapja Budapesten a Duna partján 2019. június 29-én.
MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2019. június 29. A Római-parti szabadstrand tesztnapja Budapesten a Duna partján 2019. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán

A fürdőzésre vágyókat 120 centiméteres mélységig engedték a Dunába, erre kaptak engedélyt a vízi rendőrségtől, de ez is elegendőnek bizonyult.

"Ez egy teljesen más fürdőzési lehetőség, mint egy strandon, vagy a Balatonon, mert ez egy igazi mozgó, élő víz, óriási sodrással. És ezt tisztelték is az emberek" – mondta.

A Duna természetesen rejt magában veszélyeket, erős sodrása miatt komoly úszótechnikát igényel, ismerte el Tömöri Miklós, felhívva a figyelmet: ezért nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat. A víz minőségével kapcsolatban megjegyezte, egy éve, hónapról hónapra végeztek méréseket, és ezek alapján megfelelő fürdőzésre a Duna vize.

Jók a magyar strandok

Magyarország strandjai közegészségügyi szempontból biztonságosak, jó a vízminőség a Balatonnál és a Velencei-tónál is – mondta az InfoRádiónak Müller Cecília országos tisztifőorvos. A strandok tisztaságáért kampányt is indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A fürdővíz minőségét szabványok és jogszabályok szabályozzák, amelyeket mind az üzemeltetők, mind a hatóságok is állandó jelleggel ellenőriznek, ismertette Müller Cecília. A minőség azonban sokban függ a fürdőzők higiéniájától, ezekre szeretnék felhívni a figyelmet.

A többi között azt tanácsolják, hogy a medence használata előtt

szappanos vízzel zuhanyozzunk, de ajánlják a lábmosók használat is.

Amennyiben bőrbetegségünk van, vagy fertőzésre utaló tüntetünk, akkor egyáltalán ne menjünk fürdőbe, hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

De az üzemeltetőkre is hárulnak kötelezettségek, miszerint biztosítaniuk kell folyóvizes kézmosási, tisztálkodási és öltözési lehetőséget, és tisztán kell tartaniuk az egész strandot.

Budapest, 2019. június 28.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ Fürdőzési kisokosa a tisztább strandokért indított közös kampányról tartott sajtótájékoztató napján a zuglói Paskál Gyógy- és Strandfürdőben 2019. június 28-án. A fürdőhigiéné javításáért, a tisztább strandokért fogott össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-vel: tájékoztatási kampányban hívják fel a figyelmet a fürdőzés alapszabályaira.
MTI/Bruzák Noémi
Budapest, 2019. június 28. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Fürdőzési kisokosa a tisztább strandokért indított közös kampányról tartott sajtótájékoztató napján a zuglói Paskál Gyógy- és Strandfürdőben 2019. június 28-án. A fürdőhigiéné javításáért, a tisztább strandokért fogott össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-vel: tájékoztatási kampányban hívják fel a figyelmet a fürdőzés alapszabályaira. MTI/Bruzák Noémi

Magyarország strandjai biztonságosan használhatók, jellemzően jó minőségűek a vizek, és az üzemeltetők is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a megfelelő működtetésre. "Amelyek engedélyeztetett strandfürdők, azok biztonsággal használhatók (…) csak ilyeneket vegyenek igénybe a fürdőzők" – emelte ki Müller Cecília.

A Balaton és a Velencei-tó vízminőségét is folyamatosan figyelik, és ez alapján kijelenthető, hogy a kijelölt természetes fürdővizek is megfelelő minőségűek, tette hozzá.

Nyitókép: Város és Folyó Egyesület

Kapcsolódó hang

Jól sikerült a tesztnap a Rómain, jövőre állandósulhat
 
Biztonsággal használhatók az engedélyeztetett standfürdők
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018