INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

kokaikon

oltóanyag

hiány

Salgótarján, 2017. október 24. Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter

Újabb, csecsemőknek adott injekcióból van országos hiány

Infostart

A Konakionban a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája található. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. Közleményt adott ki az OGYÉI: külföldről pótolják a hiányt.

A szájon át is beadható injekciót otthon hat hónapos korig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a babának. Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. A készítményből azonban ősz végéig készlethiány van - írja a 24.hu.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a portálnak elmondta, hogy a gyógyszertárak jelezték a készlethiányt. Az orvos szerint ez azért is súlyos probléma, mert a rotavírus elleni oltóanyaggal ellentétben a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény.

Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.

A hírportál értesülése szerint nemcsak a patikákban, hanem a havi készletet felhalmozó kórházakban is érezhető már a Konakion-hiány.

Közleményt adott ki az OGYÉI: külföldről pótolják a hiányt

Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből. Az Infostarthoz is eljuttatott közlemény megerősíti, amit Póta György mondott, hogy más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon. Hozzáteszik:

az OGYÉI meg fogja oldani a helyzetet, a nagykereskedővel történő folyamatos együttműködés eredményeként, a lakosság nem fogja érzékelni a hiányt.

A hiány elhárítása érdekben az OGYÉI engedélyezte a nagykereskedőnek 5000-5000 doboz K-vitamin behozatalát külföldről, felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Így a beszerzésük folyamatban van, de további külföldi beszerzésre is van lehetőség.

A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból kb. 4000 DOBOZ, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig kb. 8000 doboz fogy havi szinten Magyarországon - áll az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményében.

Nyitókép: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018