eur:
393.24
usd:
366.96
bux:
66508.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: Komka Péter

Újabb, csecsemőknek adott injekcióból van országos hiány

A Konakionban a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája található. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. Közleményt adott ki az OGYÉI: külföldről pótolják a hiányt.

A szájon át is beadható injekciót otthon hat hónapos korig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a babának. Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. A készítményből azonban ősz végéig készlethiány van - írja a 24.hu.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a portálnak elmondta, hogy a gyógyszertárak jelezték a készlethiányt. Az orvos szerint ez azért is súlyos probléma, mert a rotavírus elleni oltóanyaggal ellentétben a Konakiont egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így egyelőre nem tudni, mivel helyettesíthető a készítmény.

Mivel a gyerekorvosok nem kaptak hivatalos tájékoztatást ez ügyben, Póta Györgyék levelet írtak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) arról érdeklődve, hogy hivatalos helyettesítő készítmény hiányában mi a protokoll.

A hírportál értesülése szerint nemcsak a patikákban, hanem a havi készletet felhalmozó kórházakban is érezhető már a Konakion-hiány.

Közleményt adott ki az OGYÉI: külföldről pótolják a hiányt

Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből. Az Infostarthoz is eljuttatott közlemény megerősíti, amit Póta György mondott, hogy más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon. Hozzáteszik:

az OGYÉI meg fogja oldani a helyzetet, a nagykereskedővel történő folyamatos együttműködés eredményeként, a lakosság nem fogja érzékelni a hiányt.

A hiány elhárítása érdekben az OGYÉI engedélyezte a nagykereskedőnek 5000-5000 doboz K-vitamin behozatalát külföldről, felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Így a beszerzésük folyamatban van, de további külföldi beszerzésre is van lehetőség.

A felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból kb. 4000 DOBOZ, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig kb. 8000 doboz fogy havi szinten Magyarországon - áll az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményében.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

Jó dolog a digitalizáció, de a bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása pont annyi, mint Izraelé

A digitalizáció jó dolog, de vannak árnyoldalai is. A bitcoinbányászat éves CO2-kibocsátása például megegyezik Izrael éves kibocsátásával. A 15 GB ingyenes e-mail tárhely egy éves fenntartása annyi kibocsátással jár, mint egy Budapest-Siófok autóút – mondta el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Dömötör Tibor, a Mikrum CIO-ja. A szakember előadásában a fenntartható vállalati szoftverek fontosságára hívta fel a figyelmet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×