INFORÁDIÓ 
2019. november 18. hétfő
Jenő

k-vitamin

ogyéi

gyógyszerkereskedelem

Salgótarján, 2017. október 24. Influenza elleni védőoltás injekciós tűben egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba. MTI Fotó: Komka Péter

Hiánycikk egy fontos vitamin, itt a megoldás

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Máshonnan kénytelen beszerezni a K-vitamint a magyar gyógyszer-nagykereskedő, miután a gyártó cég jelezte: május 1-jétől október végéig nem tudja biztosítani az eddig itthon használt készítményt.

Mivel jelenleg egyéb K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összesen 58 200 doboz másfajta K-vitamin behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek. Eddig már érkezett ampulla Németországból és Csehországból, és már folyamatban van a beszerzés Franciaországból, Olaszországból, valamint Romániából – közölte a Magyar Nemzettel az OGYÉI, hangsúlyozva: ez a mennyiség több hónapra elegendő.

A felnőtteknél használatos injekcióból nagyjából négyezer, a gyermekeknél alkalmazottból pedig körülbelül nyolcezer doboz fogy havonta, így a beszerzendő mennyiség elegendő lesz a készlethiány időszakára.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Mivel az újszülötteknél, de különösen a koraszülötteknél alacsony ennek a vitaminnak a szintje, számukra a pótlás alapvető fontosságú. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György szerint ugyanakkor nincs ok pánikra, mert szerencsére a gyerekek mindössze nagyjából egy ezreléke születik olyan fokú K-vitamin-hiánnyal, ami pótlás nélkül súlyos következményekkel járhat.

Biztonsági okból minden újszülött kap egy ampullát a vitaminból, először a születést követően még a kórházban, majd hétnapos korban, illetve havonta egy alkalommal egészen addig, amíg kizárólag anyatejjel táplálják.

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018