eur:
385.38
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
bkk.hu
Nyitókép: Szelig Karoly

Életveszélyes a meleg a BKV járatain - szót kérnek a sofőrök

Több tartalékjárművet és több, úgynevezett hőleváltó sofőrt kér a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél működő szakszervezet. Az EKSZ szerint életveszélyes, ha a sofőrök a kánikulában nem pihenhetnek eleget a fordulók között.

A BKV-nál egy főleváltó dolgozik, ha valamely járatnál esetleg rosszullét történik, a sofőrt egy menetre vagy a műszakjában helyettesíthessék - tudta meg az InfoRádió Naszályi Gábortól, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökétől.

"Van ilyen, hogy kánikulai ügyelet, évtizedek óta, de ezzel több probléma van:

mi mindig a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, nem elég a rosszul lévő kollégát leváltani, meg kell előzni, hogy ilyen helyzet kialakuljon. Ráadásul ilyen hőségben több ember is érezheti úgy, hogy eddig és ne tovább" - figyelmeztetett Naszályi Gábor, aki szerint ez a probléma minden társaságnál ismert, de a BKV az a cég, ahol nagy mennyiségben üzemeltetnek légkondicionáló berendezés nélküli járműveket, és a legnagyobb mértékben kitettek az időjárásnak a dugók miatt is.

Naszályi Gábor úgy látja, ilyenkor több sofőrre lenne szükség, nyitottak arra, hogy erről beszéljenek.

"Párbeszédre van szükség, ezért kezdeményeztük ezt már tavaly szeptember 14-én"

- mutatott rá, hozzátéve: már a tavasznak is vége, de nem látszik, hogy érdemben történt volna valami.

Mint említette, a villamosokon van egy speciális "hőségmenetrend", de szerinte képtelenség napközben átállni egy másik menetrendre, és nem is tapasztalják, hogy ilyen lett volna.

A lényeg, hogy legyen több pihenőidő a dolgozóknak, le tudjanak hűlni, pihenhessenek, ihassanak, elmehessenek mosdóba, összeszedhessék magukat fizikailag és mentálisan. Azonban az is gond szerinte, hogy sok sofőr nem tud a főleváltó igénybe vételének lehetőségéről, vagy nem mer élni azzal, vagy csak nem jelzi, hogy nem bírja, pedig az nem egészségügyi alkalmatlanság lenne, hiszen ez olyan időjárás, amit "egy normál szervezet nem tud elviselni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×