eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Beemelik az első acélelemet az új komáromi Duna-híd építkezésén 2018. június 11-én. A híd első három elemét emelték a helyére, az egyenként 165 tonnás alkotórészek Csepelről a Dunán érkeztek a helyszínre.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Közeledik a nagyon várt óriásdaru a tragédia helyszíne felé

200 tonna emelésére képes a Clark Ádám úszódaru, amely több nap várakozás után érkezik Komáromból Budapestre a Margit hídhoz.

Az úszódaru a Duna magas vízállása miatt nem fért át a hidak alatt, ezért nem indulhatott el korábban. Eddig a komáromi új Duna-híd építésénél teljesített szolgálatot, de szerda reggel fél hétkor elindult Budapestre.

Várhatóan délután háromkor érkeznek a fővároshoz, az északi vasúti összekötő hídnál fognak állomásozni. A hajó fél nyolckor Dunaalmás magasságában járt, az útja simának ígérkezik. A következő fontos esemény az esztergomi Mária Valéria híd alatti átjutás volt, és kritikus lesz a Margit híd alatti átjutás - mondta Gyenei Gyula, a Clark Ádám kapitánya a köztévének.

A Duna apadása lelassult, mert a vízgyűjtő területein a meleg miatt megindult a hóolvadás. A még mindig magas vízszint miatt még nem tudni, mikor haladhat tovább az úszódaru.

A Clark Ádám leengedett gémmel 50 méter hosszú és 20 méter széles, 2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában.

forrás: shipfinder.co
forrás: shipfinder.co

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A hajó a szonárképek tanúsága szerint 9 méteres mélységben fekszik.

A rossz látási viszonyok mellett az erős sodrás nehezíti a turistahajó kiemelését. A búvárok jelenleg olyan pontokat keresnek, amelyekhez drótkötelet rögzítve a felszínre hozható a roncs - mondta az InfoRádiónak Vámosi Antal, az Ipari Búvárok Országos Szövetségének elnöke. Arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté - erről a mentés koordinálásával megbízott Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János beszélt.

A Margit hídnál már van egy úszódaru, ám ez nem elég nagy teljesítményű, felborulna, ha ki akarná emelni a Hableány roncsát.

Szerda reggelre ötre emelkedett a keresők által megtalált és azonosított áldozatok száma, már mindhárom, kedden talált holttestről tudják, ki volt, és a koreai sajtó is közölt róluk újabb híreket.

A baleset csaknem egy hete történt: szerda este valamivel 9 óra után a Margit hídnál ütközött össze a Viking szállodahajó és a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó - az utóbbi felborult és másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek a környező hajókon lévők, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Az öt újabb holttest kiemelése nyomán még 16 embert keresnek, köztük a Hableány kétfős magyar személyzetét.

A korábbi híreinket a hajóbaleset ügyében itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×