INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

úszódaru

hajóbaleset

mentés

Beemelik az első acélelemet az új komáromi Duna-híd építkezésén 2018. június 11-én. A híd első három elemét emelték a helyére, az egyenként 165 tonnás alkotórészek Csepelről a Dunán érkeztek a helyszínre.

Közeledik a nagyon várt óriásdaru a tragédia helyszíne felé

Infostart

200 tonna emelésére képes a Clark Ádám úszódaru, amely több nap várakozás után érkezik Komáromból Budapestre a Margit hídhoz.

Az úszódaru a Duna magas vízállása miatt nem fért át a hidak alatt, ezért nem indulhatott el korábban. Eddig a komáromi új Duna-híd építésénél teljesített szolgálatot, de szerda reggel fél hétkor elindult Budapestre.

Várhatóan délután háromkor érkeznek a fővároshoz, az északi vasúti összekötő hídnál fognak állomásozni. A hajó fél nyolckor Dunaalmás magasságában járt, az útja simának ígérkezik. A következő fontos esemény az esztergomi Mária Valéria híd alatti átjutás volt, és kritikus lesz a Margit híd alatti átjutás - mondta Gyenei Gyula, a Clark Ádám kapitánya a köztévének.

A Duna apadása lelassult, mert a vízgyűjtő területein a meleg miatt megindult a hóolvadás. A még mindig magas vízszint miatt még nem tudni, mikor haladhat tovább az úszódaru.

A Clark Ádám leengedett gémmel 50 méter hosszú és 20 méter széles, 2006-os átépítése óta 200 tonna teherbírású, ezzel a legnagyobb ilyen jármű Közép-Európában.

forrás: shipfinder.co
forrás: shipfinder.co

A Hableány 1949-ben épült, a hajó 27,2 méter hosszú, 4,8 méter széles és 5,2 méter magas, a súlya 50 tonna. A hajó a szonárképek tanúsága szerint 9 méteres mélységben fekszik.

A rossz látási viszonyok mellett az erős sodrás nehezíti a turistahajó kiemelését. A búvárok jelenleg olyan pontokat keresnek, amelyekhez drótkötelet rögzítve a felszínre hozható a roncs - mondta az InfoRádiónak Vámosi Antal, az Ipari Búvárok Országos Szövetségének elnöke. Arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté - erről a mentés koordinálásával megbízott Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János beszélt.

A Margit hídnál már van egy úszódaru, ám ez nem elég nagy teljesítményű, felborulna, ha ki akarná emelni a Hableány roncsát.

Szerda reggelre ötre emelkedett a keresők által megtalált és azonosított áldozatok száma, már mindhárom, kedden talált holttestről tudják, ki volt, és a koreai sajtó is közölt róluk újabb híreket.

A baleset csaknem egy hete történt: szerda este valamivel 9 óra után a Margit hídnál ütközött össze a Viking szállodahajó és a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó - az utóbbi felborult és másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek a környező hajókon lévők, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Az öt újabb holttest kiemelése nyomán még 16 embert keresnek, köztük a Hableány kétfős magyar személyzetét.

A korábbi híreinket a hajóbaleset ügyében itt olvashatják.

Nyitókép: Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018