eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk

A családok költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét a pénzügyminiszter - a nap hírei

Ma nem merültek le a búvárok a dunai hajóbalesetben szerdán elsüllyedt hajóhoz. Bocsánatot kért egyháza nevében a romáktól Ferenc pápa romániai látogatása zárónapján.

A családok költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét a pénzügyminiszter. Varga Mihály Kossuth Rádióban kijelentette: a jövő évtől nagy segítséget jelent majd a kistelepüléseken élőknek, hogy az ingatlanok felújítása, bővítése, építése után - a számlával igazolt rész - 5 millió forintos áfatartalma visszaigényelhető lesz. A tárcavezető a 100 millió forint feletti árbevételű cégek jelentős kedvezményeként említette, hogy eltörlik az adófeltöltés december 20-ai határidejét, így az érintett társaságoknak majd csak májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben kell megfizetniük teljes adójukat.

A Dunán gyors apadás várható, de a Tiszán és mellékfolyóin hosszan elnyúló árhullámra kell számítani - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Az országban jelenleg több mint 800 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Duna Budapestnél szombaton tetőzött. A Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására hosszan elnyúló árhullámra kell számítani. A Tisza a Kisköre alatti szakaszon várhatóan az elsőfokú készültségi szint alatt tetőzik.

Vasárnap nem merültek le a búvárok a dunai hajóbalesetben szerdán elsüllyedt hajóhoz, az eddigi információk szerint hétfőn próbálkoznak újra - hangzott el az M1 műsorában. A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, és enyhül a sodrása. Szerda este a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb Hableány turistahajó, fedélzetén dél-koreai turistákkal, majd másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.

Egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált tengerjáró luxushajó Velencében. Négyen könnyebben megsérültek, amerikai, új-zélandi és ausztrál állampolgárok. Ketten már elhagyhatták a kórházat. Olasz médiaértesülések szerint vontatás közben, motorhiba miatt történt a baleset. Az ütközéskor többen vízbe estek. A baleset után Velencében azonnal leállt a forgalom.

Bocsánatot kért egyháza nevében a romáktól Ferenc pápa a hátrányos megkülönböztetések miatt romániai látogatása zárónapján. A katolikus egyházfő egy görögkatolikus roma közösségbe is ellátogatott az erdélyi Balázsfalván. Előzőleg a településen szentmisén boldoggá avatta a romániai görögkatolikus egyház kommunista börtönökben elhunyt hét püspökét. Ferenc pápa pénteken érkezett Romániába, szombaton a csíksomlyói hegynyeregben pontifikált szentmisét.

A Vatikán fogadta be az olaszországi Genova kikötőjébe érkezett 100 fős migránscsoport felét, a többieket további öt európai tagállam között osztják szét. Matteo Salvini olasz belügyminiszter előzőleg bejelentette, hogy Olaszország egyet sem fogad be közülük. Az olasz haditengerészet hajója csütörtökön mentési műveletben vette a fedélzetére az embereket a Líbia ellenőrzése alá tartozó vizeken.

Folytatni kívánja a kormányzást a szociáldemokratákkal a német CDU-CSU. Ezt a pártszövetség vezetői közölték, miután az SPD elnöke bejelentette távozását. Előzőleg Andrea Nahles, az SPD vezetője közölte, hogy a gyenge európai parlamenti választási eredmény miatt távozik a pártelnöki és szövetségi parlamenti frakcióvezetői tisztségéből.

Menesztette az oktatási és az igazságügyi minisztert Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A döntést hivatalosan nem indokolták. Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választást, mert az áprilisi választások után Benjamin Netanjahu nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig, szerda éjfélig

Az Egyesült Államok kész előfeltételek nélkül tárgyalni Iránnal, hogy enyhüljön köztük a feszültség - jelentette ki az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo Svájcban azt mondta: Washington továbbra is megpróbálja rábírni Iránt közel-keleti politikájának megváltoztatására. Az Egyesült Államok több mint egy éve lépett ki az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodásból, és azóta súlyos gazdasági szankciókkal próbálja elérni egy új egyezmény megkötését.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×