eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Angela Merkel német kancellár (j2) és Andrej Plenkovic horvát kormányfő (j) ellép adíszegység előtt Merkel fogadási ünnepségén Zágrábban 2019. május 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Merkel: a nacionalizmus el akarja pusztítani Európát

A nacionalizmusról, mint az Európai Unió ellenségről beszélt Angela Merkel német kancellár és Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltje Zágrábban, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén.

"Értéket jelent az, hogy büszkék vagyunk a hazánkra, a hazaszeretet és az EU nem zárja ki egymást. A nacionalizmus ellenség, amely el akarja pusztítani Európát, és ezt világosan ki kell mondanunk" - hangsúlyozta Angela Merkel, a horvát főváros egyik sportcsarnokában, közel hatezer HDZ-tag előtt tartott beszédében.

Manfred Weber kiemelte:

"mindannyian szeretjük a hazánkat és hazafiak vagyunk, de hiszünk az európai szövetségben is".

Felszólított, hogy szembe kell szállni a nacionalistákkal, akik - mint mondta - nem lesznek részei az ő többségének az Európai Parlamentben.

A radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban kiemelte, hogy a nacionalista gondolkodásmód a múltban számos tragédiához vezetett, ami ellen harcolni kell.

A csúcsjelölt szerint az EU nem csak gazdasági szövetség, hanem az értékek uniója is. Európa közös alapja a kereszténység - hangsúlyozta.

A migrációval kapcsolatban úgy fogalmazott: az államoknak joguk van eldönteni, kik léphetik át határaikat, nem az embercsempészek döntenek erről. Hozzátette mindazonáltal, hogy segíteni kell azoknak, akik valóban segítségre szorulnak. Itt az Afrikai Marshall-terv létrehozását említette.

Az európai parlamenti választások kampányban Zágráb volt a második olyan állomás Athén után, ahol Weber részt vett választási gyűlésen.

Angela Merkel nyolc év után látogatott el ismét Horvátországban, ahol Weber csúcsjelöltsége mellett a horvát jobboldali pártot is támogatásáról biztosította.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a szombat esti kampányprogram előtt külön találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, akivel tárgyalásokat folytatott a két ország gazdasági együttműködéséről, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyet 2020. január 1-jétől Horvátország lát el, és amelyet az év második felében Németország vesz majd át, továbbá Horvátország euró- és schengeni övezethez való csatlakozásáról.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×