INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

diákhitel központ

nyelvvizsga

nyelvtanulás

Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságán készül a nyelvoktatási stratégia, amely egyebek mellett a nyelvvizsgák rendjét is szabályozza.

Nyelvvizsgahitel: íme a csábító apró betűs részek!

Október 1-től nyelvtanulási diákhitelt igényelhetnek az egyetemista vagy főiskolás hallgatók. Ha a hitelt felvevők sikeres nyelvvizsgát tesznek, a törlesztéskor az állam átvállalja a kamatot - a részletekről a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Bugár Csaba beszélt az InfoRádióban.

Aktív vagy passzív jogviszonnyal rendelkező egyetemi, főiskolai hallgatók vehetnek részt a nyelvtanulási diákhitelprogramban, illetve - újdonságként - azok is,

akik már régebben befejezték tanulmányaikat, de kizárólag a szükséges nyelvvizsga hiányában nem kaphatták kézhez diplomájukat

- mondta el az InfoRádióban Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója.

A pénz felhasználásával kapcsolatban egyértelműen fogalmazott.

"Nyelvvizsgát kell letenni; hogy hogy csinálja, kivel csinálja, azt nem firtatjuk. Egy összegben 500 ezer forintig lehet igényelni, majd egy év törlesztési szünet után 5 év alatt ki kell fizetni a hitelt" - részletezte a Diákhitel Központ vezetője.

A hitel kamata 2,2 százalékos - hasonlóan a Diákhitel 1-éhez -, és

amennyiben sikeres nyelvvizsga követi a felvételt, kamatmentessé válik a törlesztés; a számítások szerint ez durván 40 ezer forinttal segíti az abszolutóriummal rendelkezők diplomaszerzését.

A hitelt a Diákhitel Direkt felületen lehet igényelni, papíralapon kell benyújtani az ügyfélszolgálaton, a Takarékszövetkezeteken vagy a bankokon keresztül, illetve az adott felsőoktatási képzési hely tanulmányi osztályán keresztül.

"Ez annyiban más, mint a jelenlegi rendszer - elektronikus út; elektronikus aláírás -, hogy csak egy év múlva lehet teljesen elektronikus úton igényelni."

Számításaik szerint több tízezer hallgató lehet a rendszer érintettje.

A Diákhitel 1 felvevőinél is harmadik okként szerepel a nyelvtanulás finanszírozása.

A hitelt október 1-től lehet igényelni.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Kapcsolódó hang

Nyelvtanulási diákhitel - részletek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018