eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Emilia Clarke brit színésznő érkezik a Time 100 gálára New Yorkban 2019. április 23-án. Az estélyt a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberét bemutató válogatásának tiszteletére rendezték.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Már a Trónok harca szereplője után is elnevezheti gyermekét

Már adható a magyar lányoknak a Denerisz név, mert volt szülő, aki a Trónok harca-sorozat egyik főszereplője után kívánta a lányát elnevezni. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete pedig – bár magyaros alakban – de elfogadta a kérelmet.

A csecsemőkbek adott női nevek közül leggyakoribb a Hanna, a Zoé és az Anna, fiúknál pedig a Bence, a Máté és a Dominik a legnépszerűbbek – tájékoztatott Raátz Judit. Az összlakosságot nézve a Mária, Erzsébet, Ilona, valamint a János, József és István vezeti a sort – tette hozzá az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa.

Az intézet havonta bővíti az utónevek listáját,

e hónapban kitűnt a Trónok harcából ismert Denerisz név engedélyezése.

Raátz Judit elárulta: a Zoltán név az 1960-as években vált népszerűvé, amikor Jókai Mór Kárpáthy Zoltán című regényét megfilmesítették, a Linda-sorozat után pedig egyre többen adták ezt a nevet újszülött gyermeküknek. A Krisztofer név pedig a Dallasnak köszönheti gyakoriságát. Ma, a török sorozatok idejében, a török neveket – mint a Szulejmánt – adják sokan gyermeküknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×