INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

keresztnév

denerisz

trónok harca

mta

nyelvtudományi intézet

Emilia Clarke brit színésznő érkezik a Time 100 gálára New Yorkban 2019. április 23-án. Az estélyt a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberét bemutató válogatásának tiszteletére rendezték.

Már a Trónok harca szereplője után is elnevezheti gyermekét

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Már adható a magyar lányoknak a Denerisz név, mert volt szülő, aki a Trónok harca-sorozat egyik főszereplője után kívánta a lányát elnevezni. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete pedig – bár magyaros alakban – de elfogadta a kérelmet.

A csecsemőkbek adott női nevek közül leggyakoribb a Hanna, a Zoé és az Anna, fiúknál pedig a Bence, a Máté és a Dominik a legnépszerűbbek – tájékoztatott Raátz Judit. Az összlakosságot nézve a Mária, Erzsébet, Ilona, valamint a János, József és István vezeti a sort – tette hozzá az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa.

Az intézet havonta bővíti az utónevek listáját,

e hónapban kitűnt a Trónok harcából ismert Denerisz név engedélyezése.

Raátz Judit elárulta: a Zoltán név az 1960-as években vált népszerűvé, amikor Jókai Mór Kárpáthy Zoltán című regényét megfilmesítették, a Linda-sorozat után pedig egyre többen adták ezt a nevet újszülött gyermeküknek. A Krisztofer név pedig a Dallasnak köszönheti gyakoriságát. Ma, a török sorozatok idejében, a török neveket – mint a Szulejmánt – adják sokan gyermeküknek.

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Kapcsolódó hang

Már a Trónok harca szereplője után is elnevezheti gyermekét
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018