INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

orbán viktor

heinz-christian strache

mta

érettségi

a nap legfontosabb hírei

Európai biztonságról és a határvédelemről is tárgyalt Orbán Viktor és az osztrák alkancellár - a nap hírei

Infostart

A kétoldalú kapcsolatok mellett a határvédelemről is tárgyalt egymással a magyar kormányfő és az osztrák alkancellár. Az Akadémia szervezetén belül tartaná a kutatóintézet-hálózatot az MTA - erről döntött a közgyűlés. Közép és emelt szinten is feladat volt József Attila a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán. A nap legfontosabb hírei május 6-án.

A kétoldalú kapcsolatok mellett az Európai biztonságról és a határvédelemről is tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár.A megbeszélésen elhangzott, hogy mindkét ország változást szeretne Európában, mert a mostani vezetés reménytelenül bevándorláspárti. Az alkancellár úgy vélte: az Európai Néppártnak nyitnia kellene a hazafias erők felé.

Nem támogatja az Európai Néppárt csúcsjelöltje Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét a magyar kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kampány alapján úgy látja, hogy a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek mindegyike alkalmatlan.

A szociáldemokraták lehetséges együttműködéséről tárgyalt Bécsben a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője és az Osztrák Szociáldemokrata Párt EP listavezetője. Újhelyi István és Andreas Schieder megerősítette: olyan Európát szeretnének, amelyik nem hagy leszakadni egyetlen térséget vagy családot sem.

Az Akadémia szervezetén belül szeretné tartani a kutatóintézet-hálózatot az MTA - erről döntött nagy többséggel a közgyűlés. A résztvevők határoztak arról is, hogy az új irányító testületben egyharmad arányban vehetnek részt a kormány delegáltjai. A közgyűlésen részt vevő Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter nem fogadta el a közgyűlés döntését és bejelentette, hogy további tárgyalásokat akar az MTA-val, de ennek részleteit nem közölte.

Közép és emelt szinten is feladat volt József Attila a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán. A diákoknak a középszintű feladatsorban a szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kellett írniuk, a játék fogalmáról szóló szöveget kellett értelmezniük. Továbbá egy Mándy Iván-novella, vagy egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-költemény összehasonlító elemzése közül választhattak. Az idei emelt szintű érettségin egyebek mellett József Attila írói szókészlete és szótára volt a téma. Holnap matematika írásbelivel folytatódik az érettségi.

A magyar GMO-mentes stratégia nem változik, Magyarország továbbra is kiáll az Alaptörvényben meghatározott GMO-mentességért - jelentette ki az erről szóló tematikus napon az agrárminiszter. Nagy István azt mondta: Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, és a megfelelő minőségű, mennyiségű élelmiszer előállításához.

Májustól díjmentesen érhető el az aszálymonitoring-hálózat online felülete. A vízügyi ágazat által kidolgozott vízhiány-előrejelző rendszer az agrárium szereplői számára jelzi, hogy mikor kell vizet juttatni egy adott területre, a szárazság növényekre gyakorolt negatív hatásainak megelőzése érdekében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A visegrádi országok startupjainak nemzetközi terjeszkedését segítő program indult Budapesten. A kezdeményezés célja, hogy lendületet adjon a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák startupok nemzetközi terjeszkedésének és régiós kapcsolataik erősítésének - közölte a programot szervező Design Terminál.

Mintegy 160 millió forinttal támogatja a június elsején tartandó csíksomlyói pápai mise előkészületeit a kormány - jelentette be az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár. Bővül a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló Hármashalom-oltár színpada, új liturgikus bútorokat helyeznek el, és felújítják a csíksomlyói Jakab Antal Házat is, ahol a misét követően ebédelni fog Ferenc pápa.

Fia született Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek. Harry herceg azt mondta, a baba nevén még gondolkodnak. A gyermek 3.260 gramm súllyal, brit idő szerint fél hat előtt néhány perccel jött a világra. Az újszülött a 7. helyet foglalja el a brit trónutódlási sorban.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018