eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Új, kedvező hozamú lakossági állampapír elindításáról döntött a kormány - a nap hírei

Még ebben a hónapban megszülethet a megállapodás a fővárosi ellenzék 23 kerületi polgármester-jelöltjéről. Nem szavaz többé a brit parlament a képviselők által kezdeményezett alternatív brexit-javaslatokról.

Minden eddiginél egyszerűbb, kedvezőbb hozamot biztosító és könnyebben elérhető új lakossági állampapír elindításáról döntött a kormány – jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály elmondta: a júniustól elérhető megtakarítási formával a lakosságnál lévő állampapír-állomány 2023-ra elérheti a 11 ezer milliárd forintot.

Több száz munkahely jön létre Magyarországon az Ohio állammal kötött gazdasági megállapodással - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter amerikai nagyvállalati vezetőkkel folytatott tárgyalásai után kiemelte: a gazdasági együttműködéssel magas hozzáadott értéket és technológiai színvonalat képviselő munkahelyek jönnek létre Magyarországon.

További lépéseket ígér a kórházak szabályszerű, fenntartható működésének megteremtéséért az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A minisztérium arra reagált, hogy az Állami Számvevőszék jelentése szerint a vizsgált 17 intézmény egyikének sem volt teljesen megfelelő a gazdálkodása.

A jövő hónapban folytatódik a konvektorcsere-program. Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár hangsúlyozta: a konvektorok cseréje mellett már a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni május 20-tól.

Még ebben a hónapban megszülethet a megállapodás a fővárosi ellenzék 23 kerületi polgármester-jelöltjéről, és az is eldől, hogy mikor lehet a főpolgármesteri előválasztás második fordulója. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: előválasztás csak akkor lesz, ha lesz legalább egy induló Karácsony Gergellyel szemben.

Több mint 112 ezren nyújtottak be jelentkezést az idei felsőoktatási felvételi eljárásban, ez valamivel több mint tavaly - közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Horváth Zita elmondta: a legnépszerűbb intézmény az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

Két magyar egyetem került föl arra a nemzetközi listára, amely társadalmi és gazdasági hatásuk alapján méri össze a felsőoktatási intézményeket. A Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a legjobb kétszáz között szerepel a Times Higher Education rangsorában, amely az ENSZ fenntartható fejlődési céljain alapul.

Gróf Teleki Pál miniszterelnök eddig ismeretlen búcsúleveleit mutatták be, az egykori miniszterelnök halálának 78. évfordulóján a Fővárosi Levéltárban. A leveleket magántitkárának, Incze Péter írta öngyilkossága előtt a politikus.

Erős, intelligens és nagyvonalú Európát ígért brüsszeli kampányindító beszédében az Európai Néppárt lista- és frakcióvezetője. Manfred Weber hangsúlyozta: határozottabban kell fellépni az illegális migráció és a terrorizmus ellen, tovább kell erősíteni a külső határok védelmét.

Nem szavaz többé a brit parlament olyan alternatív brexitjavaslatokról, amelyeket a képviselők maguk kezdeményeznek. A döntést a házelnök, John Bercow hozta meg, miután a szavazás évtizedek óta példátlan módon döntetlen eredménnyel végződött.

Nem akar új hidegháborút a NATO - jelentette ki a szervezet főtitkára az amerikai kongresszus két házának törvényhozói előtt mondott beszédében. Az észak-atlanti szövetség washingtoni külügyminiszteri konferenciáján résztvevő Jens Stoltenberg az egység megőrzésére szólította fel a 29 tagországot.

Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság a bírósági fegyelmi kamarák miatt. Az uniós aggályok szerint a varsói törvényhozás az igazságügyi reformmal fokozza a bírák feletti politikai ellenőrzést.

Romániában eltörölte a legfelsőbb bíróság az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruţa Kövesi hatósági felügyeletét, és a jelölt elhagyhatja az országot is. A korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjét hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel és hamis tanúzással gyanúsítja a bukaresti speciális ügyészség.

Egy globális felmérés szerint a levegőszennyezettség világszerte 20 hónappal rövidíti meg a most született gyermekek várható élettartamát. A világ levegőjének állapotáról kiadott jelentés megállapítja, hogy a légszennyezettség a dohányzáshoz hasonlóan minden tíz halálozásból egyben közrejátszott 2017-ben, és több halálesetet idézett elő, mint a malária vagy a közúti balesetek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×