eur:
393.01
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Eladja a Bálnát az államnak a főváros - a nap hírei

Az MSZP elnöke biztos abban, hogy lesz második forduló az ellenzéki főpolgármester előválasztáson. Szeptember végéig meghosszabbítja az Európai Unió a földközi-tengeri Sophia misszióját.

Eladja a Bálnát az államnak a főváros - erről döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nettó 11 milliárd 223 millió forintért kapja meg a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központot és a hozzá tartozó ingóságokat. A fővárosi ellenzék a vagyon elkótyavetyélésének tartja a döntést.

Megszünteti a Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t a Fővárosi Közgyűlés. A társaság jogutód nélkül beolvad a budapesti városüzemeltetési holdingba. Április elseje után a közbeszerzési eljárások lefolytatása a Főpolgármesteri Hivatal feladatköre lesz.

Elfogadta a BRFK 2018-as beszámolóját a Fővárosi Közgyűlés. Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány azt mondta: csaknem 10 százalékkal csökkent a fővárosban regisztrált bűncselekmények száma 2018-ban. A közgyűlés jóváhagyta a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működési rendjét, főbb feladatait és a testület állandó tagjainak körét is. A testület feladata, hogy komplex módon vizsgálja a főváros droghelyzetét, kidolgozza a főváros drogellenes stratégiáját.

Az MSZP elnöke biztos abban, hogy lesz második forduló az ellenzéki főpolgármester előválasztáson. Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: közel a megállapodás a második forduló minden érintett számára elfogadható szabályairól. A pártelnök arra számít, hogy a második fordulóban az elsőnél is magasabb lesz a részvétel, mert két értékrendszer is megküzd egymással: a Jobbik-LMP jelöltje Puzsér Róbert, a baloldal jelöltje pedig Karácsony Gergely.

A magyar gazdaságnak szüksége van olyan cégekre, amelyek külföldön is megállják a helyüket - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Szamos Marcipán Kft. kapacitásbővítő fejlesztésének bejelentésekor Pilisvörösváron elmondta: a Made in Hungary kifejezésnek akkora rangot kell szerezni, hogy ez a brand biztosíték legyen a piac számára.

Szinte az egész országban aszály van. Ha két héten belül nem hullik jelentős mennyiségű csapadék, katasztrofális helyzetbe kerül a magyar gabonatermesztés - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Péterházi Tamás az InfoRádiónak elmondta: az elmúlt 3 hónapban 50 százalékkal kevesebb csapadék hullott, mint amennyi szokott.

Magyar-német munkacsoport alakul a két ország kutatási és innovációs együttműködésének erősítésére. Palkovics László miniszter Berlinben lehetségesnek nevezte, hogy a két kormány létrehoz egy közös alapot is a közös kutatási projektek ösztönzésére.

Részesedést szerez egy amerikai cégben a Richter. A gyógyszeripari vállalat bejelentette, hogy 5 millió dollár értékben jegyez a Prima-Temp átváltható kötvényeiből. A tranzakció értelmében a Richter az Egyesült Államok és Kanada kivételével a világ valamennyi piacára kizárólagos értékesítési jogot szerzett egy innovatív orvostechnikai eszközre.

Megkezdődött a Rákóczi-emlékév. A budapesti Hősök terén, II. Rákóczi Ferenc szobránál tartott ünnepségen Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, az emlékév egyik védnöke a Kárpát-medence különböző tájairól érkező fiatalok számára mintául ajánlotta a fejedelem életét.

A Rákoskeresztúri Új köztemetőben megtalálták Boldog Sándor István földi maradványait. A szalézi szerzetest 1952-ben koncepciós perben halálra ítélték, majd kivégezték és jeltelen sírba temették. Sándor István csontjait a kutatócsoport DNS-minta alapján azonosította a 301-es parcellában.

Letartóztatásba került az M5-ös autópályán lövöldöző férfi. A Budapest Környéki Törvényszék tájékoztatása szerint a gyanúsított vasárnap késő este Gyál térségében előbb szándékosan lefékezett egy kisteherautó előtt, amely szerinte korábban akadályozta a haladásban. Nem sokkal később egy házilag kialakított úgynevezett tollpisztolyból rálőtt a sértett járművére.

Szeptember végéig meghosszabbítja az Európai Unió a földközi-tengeri Sophia misszióját. A közösség ugyanakkor felfüggeszti az utóbbi években menedékkérők tízezreit kimentő hajók járőrözését. A hivatalosan az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók akkor indulnak újra, ha a tagállamoknak sikerül megállapodni a kérdésben.

Jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat az Európai Parlament. A szabályozás 2021-tól betiltja a környezetbarát anyagokkal olcsón helyettesíthető egyszer használatos műanyag termékek árusítását. Ezek között vannak például a fülpiszkálók, evőeszközök, tányérok és szívószálak.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×