eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Két év múlva szűnhet meg az évenkénti kétszeri óraátállítás - a nap hírei

A kormány nem pártpolitikai, hanem tájékoztató kampányt folytat a migrációról - jelentette ki Kovács Zoltán államtitkár. Elsőként a Demokratikus Koalíció és a Jobbik került nyilvántartásba az európai parlamenti választásra. Várhatóan két év múlva szűnik meg az évenkénti kétszeri óraátállítás az Európai Unióban. A nap legfontosabb hírei március 4-én.

A kormány nem pártpolitikai kampányt folytat hanem olyan tájékozató kampányt, amely az európai parlamenti választás tétjéről szól - jelentette ki a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Kovács Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte, hogy léteznek a brüsszeli tervek a migráció elősegítésére, és azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy nem őszinte a saját tevékenységével kapcsolatban.

Az Európai Néppárt 12 tagpártja 9 országból kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. A pártcsalád egyik szóvivője elmondta: az ügy az EPP március 20-i ülésén kerülhet terítékre.

Elsőként a Demokratikus Koalíciót és a Jobbikot vette nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság a májusi európai parlamenti választásra.A pártoknak április 23-áig kell összegyűjteniük a legalább 20 ezer támogató ajánlást és bejelenteni listájukat az NVB-nél.

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Demokratikus Koalíció kifogását a kormányzati plakátkampány ellen a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB szerint nincs hatásköre a kérdésben, ugyanis a kampánytevékenységet kizárólag kampányidőszakban vizsgálhatja.

A magyar emberek munkáját dicséri, hogy Magyarország alig tízmilliós országként 105 milliárd eurónyi exportot állított elő - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Központi Statisztikai Hivatal adatait kommentálta, amelyek szerint a külkereskedelmi exporttöbblet 5,5 milliárd euró felett maradt 2018-ban.

Az Európai Unió legnagyobb állategészségügyi kihívásának nevezte az afrikai sertéspestist a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. Budai Gyula szerint a magyar sertéságazatot a betegség miatt akár 50 milliárd forintos veszteség is érheti, mivel Magyarország nem szállíthat sertéshúst Japánba, Kínába és Dél-Koreába sem.

Az euró elsietett bevezetésétől óvott az Országgyűlés gazdasági bizottságában Pleschinger Gyula, a monetáris tanács tagja. A szakember azt mondta: hogy Magyarország már teljesíti a kritériumokat, de úgy kellene belépni, hogy gazdasági fejlettsége elérje az eurózóna legfejlettebb államainak átlagát.

Politikai sci-finek tartja a Jobbik alelnöke, hogy a kormány szerint 2030-ra vagy 2050-re a magyar gazdaság utolérheti az osztrákot. Z. Kárpát Dániel szerint a hazai bérek még mindig a régiós rangsor végén kullognak.

A gyermekvállalási kedv növelésére dolgozott ki családpolitikai intézkedéscsomagot a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártelnök sürgette a munka törvénykönyve módosításának visszavonását, mert álláspontja szerint AZ is gátolja a gyermekvállalási hajlandóságot. Szükségesnek nevezete a családi pótlék emelését, az egészségügyi dolgozók bérfejlesztését is.

A 17. kerületben az elviselhető mérték kétszerese is lehet a Liszt Ferenc Repülőtérre le és onnan felszálló repülőgépek zajszennyezése - mondta a városrész alpolgármestere. Horváth Tamás az InfoRádiónak elmondta: Rákos-hegynél korábban még elviselhető volt a légi forgalom, de az elmúlt évek ugrásszerű növekedését már nehezen tolerálja a lakosság.

Budapest rendezi az első World Urban Games új generációs multisport-eseményt szeptember 13. és 15. között - jelentette be a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége. A rendezvény programjába olyan sportágak tartoznak, mint a BMX, a görkorcsolya, a gördeszka, a 3x3 kosárlabda, a teqball és a breaktánc.

Várhatóan két év múlva szűnik meg az évenkénti kétszeri óraátállítás az Európai Unióban, miután támogatta az erre vonatkozó javaslatot az Európai Parlament illetékes szakbizottsága. Az indítvány hamarosan a plenáris ülés elé kerülhet, ami után a tagországok kormányait tömörítő tanács és az EP dönt majd a téli-nyári időszámítás 2021-es eltörléséről.

Visszatért Venezuelába Juan Guaidó ellenzéki vezető.A caracasi parlament elnöke az elmúlt napokban további latin-amerikai támogatókat próbált szerezni magának Nicolás Maduro hivatalban lévő elnökkel szemben, aki korábban megfosztotta jogaitól a jobboldali többségű törvényhozást.

Melegebb volt a mostani tél a szokásosnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az évszak középhőmérséklete meghaladta az 1 Celsius-fokot, ami magasabb az 1981-2010 közötti átlagnál.

Megkezdte a kutatófúrást a Marson az Insight űrszonda egyik egysége. A Német Űrkutató Központ robotvakondja a vörös bolygó hőáramlásait vizsgálja, és azt próbálja kideríteni, hogy a Földhöz hasonló égitest rendelkezik-e még forró, folyékony belső maggal.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×