INFORÁDIÓ 
2019. október 18. péntek
Lukács

nyelviskolák szakmai egyesülete

nyelvtudásért egyesület

nyelvvizsga

tanfolyam

Budapest, 2017. június 19. Diákok az angol nyelv szóbeli érettségi vizsga előtt az Óbudai Árpád Gimnáziumban 2017. június 18-án. A középszintű szóbeliket az emelt szintű vizsgákat követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megoszlanak a vélemények a külföldi nyelvtanulásról

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Érezhető fejlődést jelenthet a diákok nyelvtudásában a két hét külföldön töltött idő – véli a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Berényi Milán szerint a tanulás szempontjából fontos, hogy a 9. és 11. évfolyamos diákok helyi családoknál szállhatnak meg. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke azonban nem tartja hatékonynak az intézkedést. Rozgonyi Zoltán úgy véli a közoktatásban olcsóbb átalakításokkal nagyobb eredményeket érhetnének el.

Orbán Viktor múlt vasárnapi évértékelő beszédében jelentette be a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését, és ennek jegyében minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén.

„Természetesen sokat ér” – értékelte a külföldi nyelvtanulás lehetőségét Berényi Milán, hozzátéve: bár azoknak is hasznos lehet, akik nyelvismeret nélkül vágnak neki egy ilyen útnak, de ár-érték arányban nem jönnek ki annyira jól, mint akik már tanultak valamilyen idegen nyelvet. A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke szerint a 9. és 11. évfolyamos diákok már vannak olyan szinten, hogy profitálni tudjanak belőle.

„Olyan lehet, mint a nyelvtanulás szakmai gyakorlata”

– fogalmazott.

Az, hogy a fiatalok családoknál laknak majd, a legjobb megoldás, hiszen így idővel gondolkodni is az adott nyelven fognak – hangsúlyozta. Sokat segítene még, ha minél kevesebbet tudnának magyarul kommunikálni a kint töltött idő alatt.

Berényi Milán hozzátette: a fejlődéshez minimum két hét kint töltött idő szükséges, az ilyen nyelvtanfolyamok pedig 2-4 hétig tartanak. Ha valaki ezt kevésnek érezte, és újból ki szeretne menni, érdemes figyelembe venni, hogy egy ilyen kurzus nem olcsó, körülbelül 500 ezer forintba kerül – hívta fel a figyelmet.

Évfolyamonként nagyjából 90 ezer tanuló érintett – hívta fel a figyelmet Rozgonyi Zoltán, hozzátéve: az Egyesült Királyságban, ami a legnagyobb nyelvtanfolyami szolgáltató ország, évente nagyjából ennyien vesznek részt tanfolyamokon.

„Nincsen példa sehol a világban országos szintű, egész tanulói korosztályokat érintő ilyen programra, és nagyon jó okkal nincsen ilyen”

– hangsúlyozta a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, hozzátéve: a külföldi nyelvtanfolyamok költsége horribilis, összevetve minden más megoldással – például a tanártámogatással vagy az intenzív nyelvi programokkal – aránytalanul nagy kiadást jelentenek. Szerinte egy belföldi intézkedéssorozat minden tanulót eredményesen érintene.

Mint mondta, egy ilyen nagy volumenű programnál nincs más megoldás, mint csoportokban kibuszoztatni a diákokat, a hatékony azonban az lenne, hogy a gyerekek egyedül vagy kettesével kerülnek nemzetközi közegbe. Rozgonyi Zoltán ugyanakkor elismerte, hogy nem haszontalan ez az eljárás sem.

A Nyelvtudásért Egyesület elnöke azzal is egyetért, elfogadhatatlan az, hogy a ma felsőoktatásban tanuló hallgatók közül sokan nem rendelkeznek nyelvvizsgával és megfelelő nyelvtudással sem. Mint mondta: a szakma egyöntetűen egyetért abban, hogy bemeneti követelménnyé kell tenni a nyelvvizsgát.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Rozgonyi Zoltán a külföldi nyelvtanulásról
 


Berényi Milán a külföldi nyelvtanulásról
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018