eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az Egyesült Államok segítené Magyarországot a korrupció elleni harcban - a nap hírei

Nyáron lép életbe a családvédelmi program egy része, az szja-mentességet pedig várhatóan jövő januártól vezetik be. Magyarország új védelmi eszközöket vásárol az Egyesült Államoktól. Német mintára alakítaná át az akadémiai kutatóintézetek rendszerét a Professzorok Batthyány Köre. A nap legfontosabb hírei február 11-én.

Nyáron lép életbe a családvédelmi program egy része, az szja-mentességet pedig várhatóan jövő januártól vezetik be. Novák Katalin családügyi államtitkár elmondta, hogy júliustól használt lakás vásárlásához is lehet igényelni a csok-ot, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás. A legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel júliustól három évig érhető el. Várhatóan a jövő évtől vezetik be a legalább négygyerekes nők szja-mentességét, amely a felnőtt gyerekek után is jár a még dolgozó anyáknak. A nagyszülői gyedet csak a még dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá.

Az Egyesült Államok segítené Magyarországot a korrupció elleni harcban - jelentette be az amerikai külügyminiszter Szijjártó Péterrel közös tájékoztatóján.Mike Pompeo a Magyarország és az Egyesült Államok közötti védelmi együttműködési megállapodás megkötésének fontosságát is hangsúlyozta. Az amerikai külügyi tárca vezetője a növekvő orosz és kínai befolyást tartja az egyik legégetőbb problémának Közép-Európában, a külgazdasági és külügyminiszter ugyanakkor úgy fogalmazott: képmutató dolog szemet hunyni Nyugat-Európa és Oroszország szoros gazdasági kapcsolatai fölött. Mike Pompeo úgy fogalmazott: az Egyesült Államok bízik abban, hogy Magyarország teljesíteni fogja azokat a kötelezettségeit, amelyeket akkor és azáltal vállalt magára, hogy harminc évvel ezelőtt a szabad világ tagjává vált.

Német mintára alakítaná át az akadémiai kutatóintézetek rendszerét a Professzorok Batthyány Köre - erősítette meg a testület elnöke. Náray-Szabó Gábor az InfoRádióban elmondta: javaslatuk szerint az intézethálózat fenntartását és működtetését egy államtól független alapítvány venné át, amely egyúttal biztosítaná a tudományos autonómiát is. A kutatási források elosztásáról a tulajdonosi jogokat birtokló kuratórium,a tudományos ügyekről pedig egy olyan grémium döntene, amelybe az Akadémia delegálná a tagok többségét. A javaslatot Palkovics László innovációs miniszter támogatta, Lovász László MTA-elnök pedig jelezte: a kezdeményezésről kész tárgyalni a tárcával.

Vagyonkezelői alapítványt hoz létre az átalakuló Corvinus Egyetem fenntartására a kormány.Palkovics László innovációs miniszter elmondta, hogy a kormány döntése értelmében az alapítvány megkapja az államtól a Richter- és MOL-részvényeinek 10-10 százalékát, összesen 380 milliárd forint értékben, valamint a 2018-as osztalék teljes részét. Az egyetemi ingó és ingatlanvagyon július 1-től az intézmény tulajdonába kerül. Az idei az utolsó év, amikor még állami ösztöndíjas, vagyis ingyenes képzésre is be lehet jutni a Corvinusra. A később jelentkezők Corvinus-ösztöndíjasként tanulhatnak ingyenesen az egyetemen.

Egy felmérés szerint Németországnak és Franciaországnak okozná a legkomolyabb veszteségeket a rendezetlen brit uniós kiválás. A hallei munkaügyi kutatóintézet és a helyi egyetem tanulmánya megállapította, hogy az úgynevezett hard Brexit miatt 100 ezer német munkahely szűnhet meg elsősorban az ország keleti részén és az autóiparban. A rendezetlen brit kilépés Franciaországban is 50 ezer álláshely megszűnését okozhatja.

Alfonso Cuarón Roma című alkotása vitte el a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó két fő elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia londoni díjkiosztó gáláján. Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című kosztümös filmje kapta a díjak zömét.

Megszüntette a bíróság a Dózsa György úti gázoló letartóztatását. A Pesti Központi Kerületi Bíróság M. Richárd, súlyos, életveszélyes állapota és közelgő életmentő műtétje miatt határozott így. A férfi állapotát az igazságügyi orvosszakértői vélemény is megerősítette. A döntés értelmében korlátozás nélkül mozoghat Budapesten valamint Pest megye területén, nyomkövető sem lesz rajta. A végzés nem jogerős.

A fejét és a törzsét ért súlyos sérülések okozták a Cardiff City frissen igazolt labdarúgójának halálát. A boncolás megállapította, hogy Emiliano Sala akkor szerezte a súlyos sérüléseket, amikor az őt szállító kisrepülő a La Manche csatornába csapódott. A focista holttestét a múlt héten találták meg és emelték felszínre, az ujjlenyomatai alapján azonosították. A pilóta maradványait egyelőre nem sikerült megtalálni, a kutatás folytatására a családja gyűjtést indított. A brit hatóságok szerint akár 1 évig eltarthat a tragédia okainak feltárása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×