eur:
394.23
usd:
370.32
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels

Egyre több gondot okoznak a legális tűzijátékok

Ez a szilveszter sem múlt el petárdabaleset nélkül, de egyre több bajt okoznak a legális tűzijátékok is.

Az év utolsó napján összesen 53 tűzesethez és 62 műszaki mentést igénylő balesethez riasztották a tűzoltókat – mondta az InfoRádiónak Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A tűzoltó főhadnagy kiemelte: a szilveszteri tűzijátékok miatt összesen 25 esetben keletkezett tűz, tujasorok, bokrok és avar is égett a felelőtlen használat miatt.

A tűzijátékoktól függetlenül riasztották a tűzoltókat egy kigyulladt 30 négyzetméteres lajoskomáromi épülethez, ami mellett egy családi ház tetőszerkezete is lángra kapott. Vasszécsényben pedig egy 1200 négyzetméteres, csirketartásra használt épületben történt tűzeset.

Január 1-jén reggel Budapest 18. kerületében berendezési tárgyak égtek, a tűzesetben egy ember életét vesztette. A késő este pedig a Komárom-Esztergom megyei Naszályon egy istálló gyulladt fel, itt is történt haláleset – tájékoztatott Dóka Imre.

Rinyaszentkirályon egy petárda egy családi ház udvarában landolt és meggyújtotta a függönyt, de más – legális és illegális – pirotechnikai eszköz okozta tűzesetekkel is találkoztak a szakemberek.

Sokan a megfelelő védőtávolságot nem tartják be, nem veszik figyelembe, hogy növények, állatok vagy lakóépületek vannak a közelben

– hangsúlyozta a szóvivő.

Internetről vásárolható petárda?

2018-ban az aluljáróból az internetre költöztek a petárdaárusok. Számtalan webáruház mögött külföldre települt magyar cégek vannak. Mindazonáltal hiába működnek ezek a vállalkozások szabályosan Csehországban, Szlovákiában vagy Horvátországban, ahol szabad petárdát árulni, vásárolni és használni, mégis szabálysértést követnek el, ha Magyarországra is eladnak ilyen pirotechnikai terméket – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó fogyasztóvédelmi szakértő.

Amennyiben egy termék forgalmazása hazánkban tiltott vagy korlátozásba ütközik, más országban üzemeltetett cégnek is meg kell felelnie az itthoni jogszabályoknak, ha itt kívánnak eladni – hangsúlyozta Siklósi Máté.

„Ha a petárda forgalmazása Magyarországon nem engedélyezett, akkor hiába legális Csehországban, Szlovákiában vagy Horvátországban, az ott működő cégek sem forgalmazhatnak Magyarország területén petárdát”

– hangsúlyozta a szakértő

Ha mégis így tesznek, szabálysértési és fogyasztóvédelmi eljárás is indítható ellenük. A szakértő kiemelte: a lakossági bejelentés segíthet a hatóságoknak fellelni a Magyarországon petárdákat árusító cégeket. A jogi jelenléttel nem rendelkező vállalkozásokkal szembeni eljárás azonban bonyolult, hiszen ehhez fel kell keresni a partnerország megfelelő szervét, szankció befizetésére nem igazán kényszeríthetők – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×