INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

szilveszter

tűzijáték

rendőrség

Szilveszteri pirotechnikai eszközöket árusító ideiglenes stand Solymáron, egy hipermarket parkolójában 2018. december 29-én.

Már megint a tűzzel játszanak a magyarok - aggódik a rendőrség

Infostart

Elkezdődött a petárdaszezon. Sokan durrogtatnak, sokan pedig aggódnak, élen a rendőrökkel és a kutyatulajdonosokkal.

Az óév utolsó napján egyre többen használnak tűzijátékokat és egyéb pirotechnikai termékeket, melyek egyeseknek szórakozást nyújtanak, ám csak akkor, ha megfelelően használják őket. Ellenkező esetben súlyosabb balesetek okozói is lehetnek - olvasható a rendőrség honlapján.

Arról nem is beszélve, hogy a pirotechnikai eszközök minden évben sok gondot okoznak, elsősorban a félelmükben elmenekülő, vagy "csak simán" rémüldöző kutyák gazdái viszonyulnak negatívan a petárdázáshoz.

A legnagyobb közösségi oldalon olyan megosztásokkal lehet találkozni, amely arra buzditja az embereket, hogy a petárdákra költött pénzt inkább adják a kutyamenhelyeknek. Egyesek köztes megoldást javasolnak: olyan felhívást is lehet látni, amely szerint érdemesebb jó minőségű pezsgőkre költeni a pénzt, semmint eldurrogtatni...

A rendőrök is aggódnak

Magyarországon négy kategóriába sorolhatók a pirotechnikai termékek - írja a police.hu. Az elsőbe tartozó játékos termékek egész évben kaphatóak. Alacsony hatóanyagtartalmuk miatt főként beltéri használatra valók, ilyen például a tortatűzijáték. Ezeket a termékeket 14. életévüket betöltött személyek használhatják. A második kategóriába tartozó eszközök már valamivel több hatóanyagot tartalmaznak, ezeket 16 évesnél idősebb személyek vásárolhatják és használhatják egész évben, engedély nélkül.

A harmadik kategóriába a szilveszteri eszközök tartoznak. Ezeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül vásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig használhatják fel.

A negyedik kategóriába azok a professzionális termékek tartoznak, amelyeket csak szakképzett pirotechnikus vásárolhat meg. Ilyenek a nagy hatóanyag-tartalmú tűzijátéktermékek.

A petárda használata tilos, aki engedély nélkül szerzi be, szabálysértést követ el. A bírság maximálisan kiszabható összege ilyen esetben 150 ezer forint. Azt a pirotechnikai terméket, mellyel a szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

Néhány tanács a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságtól a biztonságos év végi szórakozáshoz:

Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!

Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!

A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!

A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!

A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott.

Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!

A tűzijátékok biztonságos megvásárlásáról és felhasználásáról a rendőrség honlapján tájékozódhat bővebben.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018