eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pxhere

Meglepő problémát okoz a szilveszteri tűzijáték

A németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finom port juttatnak a levegőbe tűzijátékokkal – derült ki a helyi környezetvédelmi hatóság adataiból. A légszennyezettség ilyenkor Magyarországon is jelentősen megnövekszik – mondta a Levegő Munkacsoport elnöke.

Nemzetközi vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a tűzijátékok és a petárdák széles körű használata rendkívüli mértékben szennyezi a levegőt – hívta fel a figyelmet Lukács András. A Levegő Munkacsoport elnöke hozzátette: az eszközök égésekor, felrobbanásakor erősen szennyező anyagok, nehézfémek és más mérgező vegyületek kerülnek a levegőbe.

A szakértő azt is kiemelte: ezek az anyagok hosszabb ideig megmaradnak a levegőben, utána pedig leülepednek a talajra, így azt is szennyezik.

Ezek a vegyületek számos megbetegedést okozhatnak, például asztmát, de hosszú távon akár daganatos betegséget is.

Lukács András szerint egészségügyi és környezetvédelmi okokból rég be kellett volna tiltani a tűzijátékokat és a petárdákat.

A szennyezettség ideje a pirotechnikai eszköztől és az időjárási viszonyoktól is függ – tájékoztatott a szakértő. „Ha a szél kifújja a szennyezőanyagokat, az általában a globális környezetnek nem jó, de az emberek egészségének, akik ott vannak a közelben, igen”. Azt javasolja, a lakosság tartózkodjon minél távolabb a tüzijátékoktól, lehetőleg ne menjenek ki az utcára szilveszterkor és az azt követő napokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×