eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orbán Viktor: a magyar gazdaság erős lábakon áll - a nap hírei

Magyarország új korszak előtt áll - fogalmaz karácsonyi interjújában a miniszterelnök. Megfogalmazták karácsonyi üzenetüket a magyarországi történelmi egyházak vezetői. Többen hívják a lelkisegély-szolgálatokat a karácsonyi időszakban a szokásosnál. A nap legfontosabb hírei december 24-én.

Magyarország a 20. századot elvesztette, de a 21.-et meg akarja nyerni - nyilatkozta a miniszterelnök a Magyar Időknek adott karácsonyi interjújában. Orbán Viktor úgy vélte: a magyar gazdaság erős lábakon áll, és képes arra, hogy nehezedő körülmények között is megállja a helyét. A kormányfő a napokban tartott ellenzéki tüntetésekkel kapcsolatban arról beszélt: a demonstrációk is hozzátartoznak a demokrácia mindennapjaihoz, kormánybuktatásról azonban kizárólag a választópolgárok dönthetnek, legközelebb a 2022-es választásokon. Orbán Viktor sorskérdésnek nevezte a demográfiát.

Karácsony alkalmából a katolikus, a református és az evangélikus egyház magyarországi vezetői Budapesten és Esztergomban tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában mutatja be az éjféli szentmisét. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kedden délelőtt úrvacsorával egybekötött istentiszteleten hirdet igét a Budahegyvidéki Református Templomban. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szintén karácsony első napján, délelőtt 11 órakor tart úrvacsorás istentiszteletet a Budavári Evangélikus Gyülekezet Bécsi kapu téri templomában.

Istennek terve van az emberiséggel - fogalmazott karácsonyi üzenetében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Hangsúlyozta: a másik felé fordulástól válik igazán széppé a karácsonyunk. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke ünnepi üzenetében azt emelte ki: a karácsony lehetőség, hogy megtaláljuk a csendet. A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony alkalmából arról beszélt, hogy Jézus egész életével arra adott példát, hogy a világban minden tér szent térré válhat. Fabiny Tamás kiemelte: nagy szükség van arra, hogy a keresztény gyökerű emberek újra felfedezzék karácsony igazi tartalmát.

A főváros több pontján étellel és ajándékokkal várják a rászorulókat a szeretetszolgálatok és a segélyszervezetek. Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régióvezetője az InfoRádióban elmondta: szállóikon még mindig vannak szabad férőhelyek, mintegy 90 százalékos a kihasználtság. Zagya Richárd, a Katolikus Karitasz országos igazgató-helyettese hangsúlyozta: a főváros több pontján is osztanak ételeket a rászoruló családok és hajléktalanok számára. A krisnás Ételt az Életért Alapítvány több száz tonna tartós élelmiszert ad át a rászorulóknak, a vidéki helyszínek mellett a Blaha Lujza téren ma és 25-én és 26-án több ezer adag meleg ételt osztanak ki.

Elsősorban a magány miatt hívják az adventi időszakban az éjjel-nappal elérhető telefonos lelkisegély-szolgálatot. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai vezetője az M1-en elmondta: a 116-123-as telefonszám ingyenesen hívható minden hálózatból, országszerte 18 stáb várja a hívásokat karácsonykor is. Dudás Erika hozzátette: az egyedüllét, az egészségi állapottal összefüggő problémák, félelmek, anyagi gondok, valamint munkahelyi konfliktusok miatt fordulnak hozzájuk legtöbbször az emberek. Az adventi időszakban pedig emelkedik a hívások száma.

Folyamatos lesz a betegellátás a karácsonyi időszakban és a patikák is az ügyeleti rend szerint lesznek nyitva. Békási Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója az InfoRádiónak elmondta: arról, hogy ki, melyik területi ellátó egységhez tartozik, az interneten lehet tájékozódni. Arra kérte az embereket, hogy tényleg csak sürgős esetekben keressék fel az ügyeleteket. Az ünnepnapok alatt a patikák ügyeleti rend szerint lesznek nyitva. December 24-én és 31-én a szombaton is nyitva tartó gyógyszertárak a szokásos munkarend szerint lesznek elérhetők.

Felkészült az ünnepekre az Országos Mentőszolgálat - nyilatkozta a szervezet szóvivője az InfoRádiónak. Győrfi Pál kiemelte, hogy a hideg, csapadékos idő miatt megváltozott útviszonyok növelik a sérülés veszélyét. A karácsony csendes szokott lenni, bár a háztartási balesetek megszaporodnak. A legnehezebb, legforgalmasabb időszak a szilveszter éjszaka. Az év utolsó napjára megerősített szolgálattal készül a mentőszolgálat.

Január 2-án reggel 8 óráig ingyenes a parkolás a főváros nagy részén. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint ugyanakkor fizetni kell a Várban lévő és a Citadella alatti mélygarázsban, a Flórián üzletközpont melletti, illetve a Margitsziget északi részén található parkolóban, és a 8. kerületben a Rákóczi tér alatti mélygarázsban. Az őrzött, fizetős P+R parkolókban és garázsokban is fizetni kell majd az ünnepek alatt.

Tovább emelkedett az indonéziai szökőár áldozatainak száma. Eddig 281 halottól tudni, több mint ezren megsérültek, csaknem 60 embert tartanak nyilván eltűntként. A cunami szombat este csapott le a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében. A helyi katasztrófavédelem szóvivője azt mondta: a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau gyermeke nevű vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki. A cunami erejéhez pedig a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott. Joko Widodo államfő elismerte, a hatóságoknak nem volt lehetőségük arra, hogy időben figyelmeztessenek a szökőárra. A cunami-riasztó nemzeti rendszert pedig felülvizsgálják.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×