eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla

A miniszterelnök szerint a munkások érdekét szolgálja a munka törvénykönyve túlmunkát szabályozó módosítása - a nap hírei

Megszavazta a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést az Európai Parlament. Halálos áldozatokat követelő lövöldözés volt Strasbourgban.

Egy karácsonyi vásárban nyitott tüzet egy merénylő a franciaországi Strasbourgban, halálos áldozatok és sérültek is vannak. Frissülő összefoglaló itt olvasható.

A miniszterelnök szerint a munkások érdekét szolgálja a munka törvénykönyve túlmunkát szabályozó módosítása. Orbán Viktor az Országházban az atv.hu-nak a szakszervezeti tiltakozásokra úgy reagált: a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. Arra a felvetésre, hogy a munkaadók kényszeríthetik a dolgozókat a túlmunkára, különben elbocsátják őket, a kormányfő hangsúlyozta: Magyarországon ma munkaerőhiány van.

Hadiipari és nukleáris megállapodásokat kötött Franciaország és Magyarország. Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: két francia cég, köztük egy állami tulajdonú vállalat kapott megbízásokat a paksi atomerőmű működtetésében és a leendő új erőmű turbináinak építésében. A magyar honvédség pedig 20 Airbus típusú helikoptert rendelt Franciaországtól.

Új, Magyarországon összeszerelt fegyvereket kaptak a Magyar Honvédség katonái (galéria itt). A cseh licensz alapján készült pisztolyok, gépkarabélyok és géppisztolyok első darabjait ünnepélyes keretek között adták át a budapesti Petőfi laktanyában. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta: hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes gyártást Magyarországon végzik majd.

Az ország 13 megyéjében 8,5 milliárd forintból újulnak meg a nővérszállók - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészségügy fejlesztésére, amely az infrastruktúra mellett a beteggel kapcsolatban álló szakdolgozók munka- és életkörülményeit is jelenti.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány ügyében két ellenzéki képviselő. A független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs annak a kormányrendeletnek a megsemmisítését kéri, amely közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányítást szerzett az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett.

Hitelesítette a házasság közjegyző általi felbontásának lehetőségéről kezdeményezett népszavazási kérdést a Kúria. Egy magánszemély fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A szervezőnek a döntés hivatalos megjelenése után, 120 napja lesz arra, hogy összegyűjtse a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Egy hiányzó szakhatósági jóváhagyás miatt visszavonta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új parkolóházának építési engedélyét a fővárosi kormányhivatal. A Budapest Airport bízik benne, hogy az eljárási hiba kiküszöbölése után folytatódhat az építkezés és a tervek szerint 2020. második negyedévében birtokba vehetik az utasok az új parkolóházat.

Két új híd épül a magyar-szlovák határszakaszon: Őrhalom és Ipolyvarbó között közúti, Dunakiliti és Doborgaz között pedig kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló híd létesül. Az építkezés részben uniós forrásból zajlik majd. Dunakilitinél jelenleg nincs híd, a Nógrád megyei Őrhalom és Ipolyvarbó között az ideiglenes fahidat váltja fel az új átkelő az Ipolyon, az oda vezető útszakaszok is megújulnak a határ mindkét oldalán.

Jövőre 5300 határon túli hetedikes magyar diák látogathat Magyarországra és több mint ezer pedagógus vehet részt továbbképzésen a Határtalanul Magyarországon nevű program keretében. Már lehet jelentkezni a jövő évre tervezett négynapos osztálykirándulásokra.

Megszavazta a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést az Európai Parlament. Az új rendszer lehetővé teszi a nemzetközi védelemért folyamodók számára, hogy már a külföldi uniós külképviseleteken kérhessék az Európába való belépésre feljogosító vízumukat, ha belépésük egyedüli célja a menekültstátusz kérése.

Franciaországban bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a baloldali pártok a kormány ellen a sárgamellényesek megmozdulásai utáni válság kezelése miatt. Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte az elégedetlenséget, de a vele járó erőszakot elutasította. A köztársasági elnök bejelentette: jövőre 100 euróval nő a havi minimálbér, egyúttal visszavont egy törvénytervezetet, amely csökkentette volna a kisebb nyugdíjjal rendelkezők havi ellátását. Emellett adómentességet ígért az év végi prémiumokra.

A Queen, Bohemian Rhapsody című dala lett a 20. század legtöbbet streamelt felvétele. A kiadó szerint az együttes, illetve az énekes Freddie Mercury történetét feldolgozó Bohém rapszódia című film adott új lendületet a dalnak. Az 1975-ben megjelent kislemezt és videoklipet több mint 1,6 milliárdszor játszották le világszerte a különböző zeneszolgáltatóknál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×