eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György

Jó az oltottsági arány itthon - a nap hírei

Több mint 40 javaslatról döntenek az Országgyűlésben szerdán a képviselők. Munkabeszüntetést tart hétfőn reggel a német vasúti és közlekedési szakszervezet. Katasztrofálisnak nevezte a zavargások gazdasági hatásait a francia szakminiszter.

Négynapos üléssel zárja aktuális őszi ülésszakát az Országgyűlés. A képviselők szerdán több mint 40 javaslatról döntenek. A képviselők számos jogszabályon módosíthatnak, így például az agrártörvényen, valamint a munka törvénykönyvén is. A parlament dönthet továbbá a közigazgatási bíróságokról is.

Hétfőn elsőként Győrben és Pécsen várhatók megmozdulások a munka törvénykönyve tervezett módosítása elleni tiltakozásul. A Magyar Szakszervezeti Szövetség által szervezett szombati demonstráción résztvevők a módosítások azonnali visszavonását követelték.

A védőoltással leküzdhető betegségekkel összefüggő ajánlást fogadott el brüsszeli ülésén a Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács. Horváth Ildikó államtitkár elmondta: Magyarország azon kevés állam egyike, ahol az ajánlás által 2020-ra előirányzott 95 százalékos kanyaró elleni át oltottsági cél már teljesült.

Az orosz-ukrán feszültség fejleményeit is megvitatják hétfőn az uniós külügyminiszterek. A tárcavezetők megtárgyalják esetleges újabb szankciók bevezetésének lehetőségét Oroszország ellen. Az uniós külügyminiszterek tárgyalnak a nyugat-balkáni térségről is.

A migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre a német Kereszténydemokrata Unió új elnöke. Annegret Kramp-Karrenbauer egy lapinterjúban azt mondta: a januári tanácskozás eredményeit beépíti a májusi európai parlamenti választási programba.

Munkabeszüntetést tart hétfőn reggel 5 órától 9 óráig a német vasúti és közlekedési szakszervezet. Az akció a helyi, a regionális és a távolsági vasúti közlekedést, és a személyszállítás mellett a teherszállítást is érinti. A sztrájk várhatóan országszerte jelentős fennakadásokat okoz.

Katasztrofálisnak nevezte a zavargások gazdasági hatásait a francia szakminiszter. A sárgamellényesek szombaton ismét tömegesen vonultak utcára Párizsban és a vidéki nagyvárosokban. A be nem jelentett megmozdulásokon a radikális tüntetők és a rendőrök között több helyen történtek összecsapások.

Cáfolta a brit miniszterelnök hivatala és a brexit-ügyi miniszter is azt a sajtóértesülést, hogy a londoni kormány elhalasztja a kedd estére kitűzött alsóházi szavazást a brexit-megállapodásról. A Downing Street közölte azt is, hogy a kormányfő megpróbál módosításokat elérni az egyezményben a jövő heti évzáró uniós csúcson.

Kisebbségi kormányt alakít a belga kormányfő, miután lemondott a legnagyobb koalíciós partner. A jobboldali Új Flamand Szövetség nevű nacionalista párt három minisztere és két államtitkára távozott posztjáról. Fülöp belga király elfogadta a lemondásokat és jóváhagyta az új kormány összetételét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×