eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Jó az oltottsági arány itthon - a nap hírei

Több mint 40 javaslatról döntenek az Országgyűlésben szerdán a képviselők. Munkabeszüntetést tart hétfőn reggel a német vasúti és közlekedési szakszervezet. Katasztrofálisnak nevezte a zavargások gazdasági hatásait a francia szakminiszter.

Négynapos üléssel zárja aktuális őszi ülésszakát az Országgyűlés. A képviselők szerdán több mint 40 javaslatról döntenek. A képviselők számos jogszabályon módosíthatnak, így például az agrártörvényen, valamint a munka törvénykönyvén is. A parlament dönthet továbbá a közigazgatási bíróságokról is.

Hétfőn elsőként Győrben és Pécsen várhatók megmozdulások a munka törvénykönyve tervezett módosítása elleni tiltakozásul. A Magyar Szakszervezeti Szövetség által szervezett szombati demonstráción résztvevők a módosítások azonnali visszavonását követelték.

A védőoltással leküzdhető betegségekkel összefüggő ajánlást fogadott el brüsszeli ülésén a Foglalkoztatási, Szociális, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács. Horváth Ildikó államtitkár elmondta: Magyarország azon kevés állam egyike, ahol az ajánlás által 2020-ra előirányzott 95 százalékos kanyaró elleni át oltottsági cél már teljesült.

Az orosz-ukrán feszültség fejleményeit is megvitatják hétfőn az uniós külügyminiszterek. A tárcavezetők megtárgyalják esetleges újabb szankciók bevezetésének lehetőségét Oroszország ellen. Az uniós külügyminiszterek tárgyalnak a nyugat-balkáni térségről is.

A migráció és a biztonság témáját veszi elsőként napirendre a német Kereszténydemokrata Unió új elnöke. Annegret Kramp-Karrenbauer egy lapinterjúban azt mondta: a januári tanácskozás eredményeit beépíti a májusi európai parlamenti választási programba.

Munkabeszüntetést tart hétfőn reggel 5 órától 9 óráig a német vasúti és közlekedési szakszervezet. Az akció a helyi, a regionális és a távolsági vasúti közlekedést, és a személyszállítás mellett a teherszállítást is érinti. A sztrájk várhatóan országszerte jelentős fennakadásokat okoz.

Katasztrofálisnak nevezte a zavargások gazdasági hatásait a francia szakminiszter. A sárgamellényesek szombaton ismét tömegesen vonultak utcára Párizsban és a vidéki nagyvárosokban. A be nem jelentett megmozdulásokon a radikális tüntetők és a rendőrök között több helyen történtek összecsapások.

Cáfolta a brit miniszterelnök hivatala és a brexit-ügyi miniszter is azt a sajtóértesülést, hogy a londoni kormány elhalasztja a kedd estére kitűzött alsóházi szavazást a brexit-megállapodásról. A Downing Street közölte azt is, hogy a kormányfő megpróbál módosításokat elérni az egyezményben a jövő heti évzáró uniós csúcson.

Kisebbségi kormányt alakít a belga kormányfő, miután lemondott a legnagyobb koalíciós partner. A jobboldali Új Flamand Szövetség nevű nacionalista párt három minisztere és két államtitkára távozott posztjáról. Fülöp belga király elfogadta a lemondásokat és jóváhagyta az új kormány összetételét.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×