eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kormány elé kerül a versenyképességi stratégia - a nap hírei

Ukrajna 10 megyéjében hadiállapot lép életbe kedd reggel nyolc órakor. Már szerdán a kormány elé kerülhet a most elfogadott versenyképességi stratégia. Meghalt Bernardo Bertolucci Oscar-díjas olasz filmrendező. A nap legfontosabb hírei november 26-án.

Megszavazta az ukrán parlament a hadiállapot bevezetését. A korábbi tervekkel ellentétben nem az egész országban, hanem csak tíz megyében vezetik be az intézkedést kedd reggeltől. Az ukrán haderőt korábban teljes harckészültségbe helyezték az Azovi-tengeri incidens miatt. Az ukrán-orosz konfliktus ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeült. Petro Porosenko ukrán elnök televíziós beszédében hangsúlyozta, hogy a hadiállapot nem jelent hadüzenetet és a polgárok jogainak korlátozását sem. Vasárnap orosz hadihajók nyitottak tüzet az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál. A kijevi vezetés szerint az orosz különleges erők 3 hajót elfoglaltak, és két ukrán tengerész megsebesült.

A brit miniszterelnök szerint nem lehet jobbat elérni a jelenlegi Brexit megállapodásnál.Theresa May a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta az előző napi brüsszeli uniós csúcstalálkozóról. A brit kormányfő úgy vélte: a megállapodás elutasítása még több bizonytalanságot teremtene. A londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodás-csomagról, de a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül is rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt. A legfőbb kifogás, hogy az egyezményben nincs garancia arra, hogy az Egyesült Királyságban nem marad érvényben akár véglegesen az unió vámszabályozási rendszere.

Már szerdán a kormány elé kerülhet a legfontosabb kitörési pontokat tartalmazó stratégia, amelyet hétfőn fogadott el a Nemzeti Versenyképességi Tanács. Konkrét intézkedéseket még nem tudni. Varga Mihály pénzügyminiszter a testület ülése után elmondta: a részletes program 6 területen foglalja össze azokat a javaslatokat, amelyek révén alapvető változásokat lehet elérni az ország versenyképességében. Ezek között szerepel az adózás egyszerűsítése, az adóadminisztráció gyorsítása, a kismamák, az inaktívak és a közfoglalkoztatottak munkába állásának ösztönzése, a vállalatok üzleti környezetének javítása. Varga Mihály csak egy konkrét dologról beszélt: az M9-es autópálya megépítéséről.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az ország versenyképességét szolgálják a munka törvénykönyvének tervezett változásai.Szijjártó Péter Düsseldorfban kijelentette: a német cégek kedvezően fogadták a munkaerő-piaci helyzeten javító indítványokat, amelyekkel fenn lehet tartani magyarországi beruházási kedvüket. A tárcavezető kifejtette: mára Észak-Rajna-Vesztfália lett az a német tartomány, ahonnan a legtöbb beruházás érkezik Magyarországra, és ezek a vállalatok 49 ezer magyar embernek adnak munkát.

Bírálják ellenzéki pártok a munkaidő-szervezéssel összefüggő fideszes törvénymódosító javaslatot, amelyet kedden kezd tárgyalni az Országgyűlés. Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos indítványa alapján a munkáltatóknak 3 éves időszakon belül kellene elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal, emellett 250-ről 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke. Bangóné Borbély Ildikó szocialista frakcióvezető-helyettes rabszolgatörvénynek nevezte a módosítást, Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője úgy vélte: a kormánypártok a német ipart szolgálják ki és nem a magyar munkavállalók érdekeit. Az LMP-s Csárdi Antal kijelentette: a javaslat gyakorlatilag bevezetné a hatnapos munkahetet.

Az Állami Számvevőszéktől követel vizsgálatot a Gruevszki-ügyben a Demokratikus Koalíció. Gréczy Zsolt, az ellenzéki párt frakciószóvivője azt mondta: a DK annak a tisztázását várja, hogy mennyibe került a volt macedón kormányfő Magyarországra hozatala, és a műveletet ki hagyta jóvá. Az ÁSZ reagálásában közölte, hogy nem végez ellenőrzéseket politikai pártok követelése alapján, de a megkereséseket, kezdeményezéseket figyelembe veszi és hasznosítja.

A tavalyinál kevesebben válthatnak az idei év végi kötelező biztosítási kampányban. Az alkuszok az eddigi adatok alapján arra számítanak, hogy 80 ezer körül alakulhat a váltók száma év végéig. A Portfólió azt írja, hogy a jelentős díjkedvezmények miatt ma már tíz autósból 8-9 az egyösszegű éves díjfizetést választja, miközben a korszerű, elektronikus díjfizetési formák fokozatosan háttérbe szorítják a sárga csekket, amelyet immár csupán a szerződők negyede-ötöde használ a díj befizetésére.

Meghalt Bernardo Bertolucci olasz filmrendező, forgatókönyvíró. 77 éves volt. Bernardo Bertolucci világhírnevét elsősorban az 1970-es években készült, sokat vitatott, kereskedelmileg viszont sikeres alkotásainak köszönheti. Leghíresebb alkotása az Utolsó tangó Párizsban, A megalkuvó és Az utolsó császár, amelyért 1988-ban Oscar-díjat kapott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×