eur:
368.29
usd:
344.73
bux:
48333.74
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pexels

Varga Péter Pál: a kétszintű társadalombiztosítás megoldás lehet a hálapénzre

Hatékonyabbá tenné a társadalombiztosítás rendszerét, ha az emberek köthetnének kiegészítő biztosítást, ez a hálapénz megszűnését is segítené – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budai Egészségközpont Kft. igazgatója. Varga Péter Pál szerint hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy Németországban kifejlesztett új prosztatavizsgálati eljárás. Szerinte erre az eljárásra akkor is szükség van, ha nem támogatja a közfinanszírozás.

Segítené az emberek hatékonyabb egészségügyi ellátását, ha az állam bevezetné a kétszintű társadalombiztosítási rendszert – hangsúlyozta az Arénában Varga Péter Pál. „Egyáltalán nem ördögtől való az, hogy bizonyos szolgáltatásokra az ember köthessen kiegészítő biztosítást” – fogalmazott a Budai Egészségközpont Kft igazgatója, hozzátéve: ma hálapénzzel egyszerűbb hozzájutni olyan szolgáltatásokhoz, melyet a biztosítói struktúra nem tud beárazni.

A szakértő kiemelte:

a többszintű biztosítási rendszer a paraszolvencia megszűnéséhez vezethetne.

Mint mondta, ha a beteg ügyfélként biztosítással rendelkezik, a szolgáltatónál pedig számlát kap, melyet elvihet a biztosítóhoz, megszűnik a hálapénz létjogosultsága. „Ebben a speciális helyzetben, amiben a mai magyar közfinanszírozott egészségügy van, sokkal szabályozottabban lehetne bevezetni egy jól fragmentált, állami kézben lévő, második szintű kiegészítő biztosítást” – vélekedett.

A Budai Egészségközpont Kft. igazgatója szerint az elmúlt évtizedekben egyetlen jelentős lépés sem történt a hálapénz megszüntetése érdekében.

„Harminc év alatt semmi komoly nem történt”

– hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a tiszta viszonyok miatt növekszik a magánszektor, „pontosan tudja az ügyfél, hogy mit vásárol”. Varga Péter Pál hangsúlyozta: az embereknek joga van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Korszerű eljárást találtak a prosztatavizsgálatok területén

Németországban a közelmúltban olyan korszerű eljárást fejlesztettek ki a prosztatavizsgálatok területén, amelyek Magyarországon is jelentősen segítheti a szakemberek munkáját – mondta az igazgató. Egy hazatérő urológus is megtanulta a létfontosságú biopszia-technikát, mely hatalmas előnyt jelent a mai hazai módszerekhez képest.

„Jóval precízebb, jóval alacsonyabb szövődményrátával rendelkezik, és praktikusan nincsen olyan kockázata mint a hagyományos eljárásoknak”

– értékelte Varga Péter Pál.

Hangsúlyozta, erre az eljárásra akkor is szükség van, ha nem támogatja a közfinanszírozás. Az egészségközpont ennek éppen ezért mindenképpen bevezeti a módszert, majd a szakmai eredményeket az orvosok, a finanszírozók és a kormány előtt is bemutatják.

A Budai Egészségközpont Kft. igazgatója arról is beszélt, hogy egy magánintézmény is elviselheti egyes vizsgálatok üzleti kockázatát. A tulajdonos döntésétől függ, hogy meddig képes finanszírozni a befektetést és milyen megtérüléssel számol.

Varga Péter Pál hozzátette: a legtöbb betegséget nem valós értékén támogat a közfinanszírozási rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Bendarzsevszkij Anton: ha beteg is a fehérorosz elnök, annak híre nem fog kiszivárogni

Az utóbbi hetekben többször is felröppent a hír, hogy a fehérorosz elnök súlyos beteg. Most épp megint eltűnt a nyilvánosság elől, bár a közösségimédia-oldalán meg-megjelennek felvételek róla.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×