eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels

Varga Péter Pál: a kétszintű társadalombiztosítás megoldás lehet a hálapénzre

Hatékonyabbá tenné a társadalombiztosítás rendszerét, ha az emberek köthetnének kiegészítő biztosítást, ez a hálapénz megszűnését is segítené – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budai Egészségközpont Kft. igazgatója. Varga Péter Pál szerint hamarosan Magyarországon is elérhető lesz egy Németországban kifejlesztett új prosztatavizsgálati eljárás. Szerinte erre az eljárásra akkor is szükség van, ha nem támogatja a közfinanszírozás.

Segítené az emberek hatékonyabb egészségügyi ellátását, ha az állam bevezetné a kétszintű társadalombiztosítási rendszert – hangsúlyozta az Arénában Varga Péter Pál. „Egyáltalán nem ördögtől való az, hogy bizonyos szolgáltatásokra az ember köthessen kiegészítő biztosítást” – fogalmazott a Budai Egészségközpont Kft igazgatója, hozzátéve: ma hálapénzzel egyszerűbb hozzájutni olyan szolgáltatásokhoz, melyet a biztosítói struktúra nem tud beárazni.

A szakértő kiemelte:

a többszintű biztosítási rendszer a paraszolvencia megszűnéséhez vezethetne.

Mint mondta, ha a beteg ügyfélként biztosítással rendelkezik, a szolgáltatónál pedig számlát kap, melyet elvihet a biztosítóhoz, megszűnik a hálapénz létjogosultsága. „Ebben a speciális helyzetben, amiben a mai magyar közfinanszírozott egészségügy van, sokkal szabályozottabban lehetne bevezetni egy jól fragmentált, állami kézben lévő, második szintű kiegészítő biztosítást” – vélekedett.

A Budai Egészségközpont Kft. igazgatója szerint az elmúlt évtizedekben egyetlen jelentős lépés sem történt a hálapénz megszüntetése érdekében.

„Harminc év alatt semmi komoly nem történt”

– hangsúlyozta a szakértő, aki szerint a tiszta viszonyok miatt növekszik a magánszektor, „pontosan tudja az ügyfél, hogy mit vásárol”. Varga Péter Pál hangsúlyozta: az embereknek joga van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Korszerű eljárást találtak a prosztatavizsgálatok területén

Németországban a közelmúltban olyan korszerű eljárást fejlesztettek ki a prosztatavizsgálatok területén, amelyek Magyarországon is jelentősen segítheti a szakemberek munkáját – mondta az igazgató. Egy hazatérő urológus is megtanulta a létfontosságú biopszia-technikát, mely hatalmas előnyt jelent a mai hazai módszerekhez képest.

„Jóval precízebb, jóval alacsonyabb szövődményrátával rendelkezik, és praktikusan nincsen olyan kockázata mint a hagyományos eljárásoknak”

– értékelte Varga Péter Pál.

Hangsúlyozta, erre az eljárásra akkor is szükség van, ha nem támogatja a közfinanszírozás. Az egészségközpont ennek éppen ezért mindenképpen bevezeti a módszert, majd a szakmai eredményeket az orvosok, a finanszírozók és a kormány előtt is bemutatják.

A Budai Egészségközpont Kft. igazgatója arról is beszélt, hogy egy magánintézmény is elviselheti egyes vizsgálatok üzleti kockázatát. A tulajdonos döntésétől függ, hogy meddig képes finanszírozni a befektetést és milyen megtérüléssel számol.

Varga Péter Pál hozzátette: a legtöbb betegséget nem valós értékén támogat a közfinanszírozási rendszer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×