INFORÁDIÓ 
2018. december 16. vasárnap
Aletta, Etelka

közlekedés

havazás

időjárás

sózás

Pilisszentlászló, 2018. március 18. Autó Pilisszentlászló és Visegrád között a behavazott Visegrádi-hegységben 2018. március 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Itt a tél - több helyen is sózni kezdik az utakat

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Nagy hó nem várható, de kisebb havazás több helyen is. A várható csapadék és a hideg miatt megelőző sózást végez az érintett útszakaszokon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fennakadások lehetnek a hétfő reggeli csúcsidőszakban is.

Az előrejelzések alapján rövid időre nemcsak a hőmérséklet fordul téliesre, hanem a vasárnapi gyenge hószállingózás után este, illetve hétfő reggel több térségben is már gyenge hószállingózásra és kisebb havazásra számíthatnak az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez majd. Bár csak lepel vastagságú hóréteg várható, a szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek - közölte a társaság.

A meteorológiai előrejelzések alapján

vasárnap este az ország dunántúli és déli területein, valamint a magasabban fekvő északi megyékben már hószállingózásra, gyenge havazásra számíthatnak a közlekedők.

Ezekben a térségekben várhatóan hétfő délelőttig számíthatnak téliesebb időjárásra az ott élők. Ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések alapján csak lepel vastagságú hóréteg várható, ami nem lesz tartós, mivel hétfő napközben már a 0 fok feletti hőmérsékletben olvadni fog mindenhol.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a havazás előtt, valamennyi várhatóan érintett területen, főleg a forgalmasabb szakaszokon elvégzi majd a megelőző sószórást, vagyis a preventív síkosságmentesítést.

A hétfői csúcsidőszakban is várható havazás

A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja. Általánosságban az is elmondható, hogy

a hétfők a legforgalmasabb napok, a mostani havazás pedig több megyében a reggeli csúcsidőszakban is várható,

ezért a közlekedők mindenképpen készüljenek arra, hogy az időjárás miatt még többen indulhatnak autóval útnak.

Ezért egyrészt érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a társaság Útinform szolgálatának weboldalán tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.

A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek ezen az oldalon, az átfogó, országos összesítések reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként ezen az oldalon olvashatók.

Téli üzemmód

A közútkezelő egyébként 2018. november 10-én téli üzemeltetési rendre váltott. Bár azóta havazás nem volt, néhány magasabban fekvő, főleg hegyvidéki szakaszon az éjszakai fagyok idején a síkosság kialakulásának megelőzésére már 64 tonna útszórósót és közel 22 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018