eur:
392.73
usd:
366.36
bux:
66855.56
2024. április 26. péntek Ervin
Autó Pilisszentlászló és Visegrád között a behavazott Visegrádi-hegységben 2018. március 18-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Itt a tél - több helyen is sózni kezdik az utakat

Nagy hó nem várható, de kisebb havazás több helyen is. A várható csapadék és a hideg miatt megelőző sózást végez az érintett útszakaszokon a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fennakadások lehetnek a hétfő reggeli csúcsidőszakban is.

Az előrejelzések alapján rövid időre nemcsak a hőmérséklet fordul téliesre, hanem a vasárnapi gyenge hószállingózás után este, illetve hétfő reggel több térségben is már gyenge hószállingózásra és kisebb havazásra számíthatnak az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez majd. Bár csak lepel vastagságú hóréteg várható, a szakemberek arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek - közölte a társaság.

A meteorológiai előrejelzések alapján

vasárnap este az ország dunántúli és déli területein, valamint a magasabban fekvő északi megyékben már hószállingózásra, gyenge havazásra számíthatnak a közlekedők.

Ezekben a térségekben várhatóan hétfő délelőttig számíthatnak téliesebb időjárásra az ott élők. Ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések alapján csak lepel vastagságú hóréteg várható, ami nem lesz tartós, mivel hétfő napközben már a 0 fok feletti hőmérsékletben olvadni fog mindenhol.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még a havazás előtt, valamennyi várhatóan érintett területen, főleg a forgalmasabb szakaszokon elvégzi majd a megelőző sószórást, vagyis a preventív síkosságmentesítést.

A hétfői csúcsidőszakban is várható havazás

A szakemberek mindenképpen arra kérik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál az autók féktávjának hossza így érdemben csökkenthető, ami a balesetek kockázatát is redukálhatja. Általánosságban az is elmondható, hogy

a hétfők a legforgalmasabb napok, a mostani havazás pedig több megyében a reggeli csúcsidőszakban is várható,

ezért a közlekedők mindenképpen készüljenek arra, hogy az időjárás miatt még többen indulhatnak autóval útnak.

Ezért egyrészt érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a társaság Útinform szolgálatának weboldalán tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.

A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek ezen az oldalon, az átfogó, országos összesítések reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként ezen az oldalon olvashatók.

Téli üzemmód

A közútkezelő egyébként 2018. november 10-én téli üzemeltetési rendre váltott. Bár azóta havazás nem volt, néhány magasabban fekvő, főleg hegyvidéki szakaszon az éjszakai fagyok idején a síkosság kialakulásának megelőzésére már 64 tonna útszórósót és közel 22 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×