eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A francia elnök szerint Európa mai állapotában nem tud megbirkózni a kihívásokkal - a nap hírei

A brit miniszterelnök szerint egy új kormányfővel sem lennének könnyebbek a Brexit tárgyalások. A szegénységben élőkért emelte fel szavát a pápa.

A francia államfő szerint Párizsnak és Berlinnek új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, mert az unió a mai állapotában nem tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal. Emmanuel Macron a német szövetségi parlamentben elmondott beszédében hangsúlyozta: ki kell alakítani a demokratikus európai szuverenitást, ami azt jelenti, hogy minden tagállamnak le kell mondania nemzeti szuverenitása egy részéről. Angela Merkel német kancellár a francia elnökkel folytatott megbeszélés után kiemelte: a két országnak mindent meg kell tennie Európa örökségének védelméért és a közösség megújításáért.

A brit miniszterelnök szerint nem könnyítené meg a Brexit feltételeiről szóló tárgyalásokat egy új kormányfő és vezető a kormányzó Konzervatív Párt élén. Theresa May a Sky News-nak adott interjúban elmondta: tudomása szerint nem gyűlt össze a szükséges számú kérvény az ellene tervezett bizalmatlansági szavazás kiírásához.

A várakozásoknak megfelelően megpályázza a bajor Keresztényszociális Unió elnöki tisztségét Markus Söder. A bajor miniszterelnök a tartományi közszolgálati médiatársaságnak elmondta: számos CSU-tag kérésének eleget téve készen áll a párt szolgálatába állni. A CSU távozó vezetője, Horst Seehofer pénteken jelentette be, hogy január 19-re rendkívüli kongresszust hív össze, amely megválasztja a párt új elnökét.

A szegénységben élőkért emelte fel szavát a pápa. A katolikus egyházfő a szegények világnapja alkalmából a római Szent Péter-bazilikában bemutatott misén a megszületni nem engedett, vagy éhező, háborús övezetekben élő gyerekekre, a magukra hagyott idősekre és a menekülni kényszerülő emberekre hívta fel a figyelmet. Ferenc pápa tavaly vezette be az egyházban a szegényeknek szentelt világnapot.

Legkésőbb keddre részletes jelentést kap arról az amerikai elnök, hogy ki állhat a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró meggyilkolása mögött. Donald Trump szerint elhamarkodott a CIA értékelése, miszerint a legvalószínűbb, hogy a szaúdi trónörökös adhatott parancsot a gyilkosságra, ugyanakkor nem zárta ki ezt a lehetőséget.

Azonosította a máltai újságíró-gyilkosság értelmi szerzőit a rendőrség - írta a Sunday Times of Malta. A rendőrség egyelőre nem kommentálta a lapértesülést. A balközép kormány korrupciós ügyeivel foglalkozó újságírónőt a gépkocsijába rejtett pokolgép ölte meg tavaly októberben. A gyilkosság végrehajtásával gyanúsított három férfi a hatóságok szerint megrendelésre hajtotta végre a merényletet.

Elsősorban Kína és az Egyesült Államok nézeteltérései miatt zárónyilatkozat elfogadása nélkül ért véget az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozója. Ilyenre még nem volt példa a 21 tagországot számláló szervezet történetében.

Lemondásra szólította fel a Gruevszki-ügy miatt a külgazdasági és külügyminisztert a Párbeszéd. Barabás Richárd, az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: több napja nem tudni, hogy a volt macedón miniszterelnök miért és milyen körülmények között jött Magyarországra, a magyar kormány pedig miért asszisztál a meneküléséhez.

A légszennyezettség csökkentésére vár lépéseket a kormánytól az LMP. Ungár Péter országgyűlési képviselő kiemelte: Magyarországon drámaiak a légszennyezettségi adatok, és emiatt kötelezettségszegési eljárás is indult. A WHO adatai szerint Magyarország a légszennyezettség szerinti rangsorban jelenleg hátulról a 17.

Nemzetközi díjat nyert az Ujhelyi István szocialista Európai Parlamenti képviselő által mentorált InterRail-program. A legjobb újító kezdeményezés nevű elismerést Bécsben adták át. A díjat az ausztriai székhelyű Politikai Innovációs Intézet alapította és egy ezer fős zsűri itélte oda.

Értékes festményt találtak elásva Romániában holland állampolgárok. Román sajtóértesülés szerint vélhetően a rotterdami műcsarnokból román műkincsrablók által 2012-ben ellopott 7 nagy értékű festmény egyikéről, Picasso Harlequin fej című alkotásáról van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×