eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Hosszú hétvégi kisokos: közlekedés, boltok, időjárás

Ne engedjük fogócskázni a gyerekeket a sírkertekben, de az idősek se kóboroljanak egyedül - szól a mentőszolgálat figyelmeztetése a hosszú hétvégére, aminek csak az első napján lesz minden zárva, de végig napsütéses idő lesz. És sűrű forgalom. Összefoglaló.

Meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a temetők a most kezdődő hosszú hétvégén - közölte az InfoRádióval a Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója, Harsányi Andrea. "A temetőirodák november 2-áig 8 és 18 óra között lesznek nyitva, 3-án 8-tól 14 óráig. A temetők november 4-ig rel 7 és este 8 óra között lesznek nyitva" - tette világossá.

Az Új köztemetőben csütörtökön és pénteken mikrobuszokkal segítik a közlekedést - ingyenesen, reggel 8-tól délután 5-ig. Ugyanez a sírkert a kivétel az autóbehajtás tilalma alól, de a mozgáskorlátozott temetőlátogatókat arra kérik, délelőtt érkezzenek a sírkertekbe. A temetői nyitvatartásról bővebben ITT.

Balesetveszély

A temetőlátogatáskor - mint arra az Országos Mentőszolgálat figyelmeztet - külön figyeljünk az elkóborló gyerekekre, a sírok meglazult elemei ugyanis balesetet okozhatnak. Győrfi Pál szóvivő elmondta, találkoztak már olyan balesettel, amikor gyerekek játszottak, kergetőztek a temetőben, nekitámaszkodtak egy sírkőnek, ami aztán rájuk borult. Azt kéri a lakosságtól, az idősekre is figyeljenek, ne engedjék őket el egyedül.

Közlekedés

A BKK alkalmi járatokat indít a budapesti temetőkbe a sűrűbben indított szokásosak mellett. Részletek ITT.

Változik a vonatok menetrendje is: november 1-jén a szombati, 2-án és 3-án az ünnepnapi, 4-én a szokásos vasárnapi menetrend szerint járnak a vonatok - közölte a MÁV, ami összesen félmillió utasra számít a négy nap során. A legnagyobb utasforgalom a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony és a Budapest-Cegléd-Szeged vonalon valószínű. A pénztárak előtti sorban állás elkerüléséért a MÁV-Start azt javasolja az utazóknak, hogy váltsanak - a vonatokon akár mobiltelefonon is bemutatható - 10 százalékos kedvezményű e-vonatjegyet. Részletek a MÁVcsoport.hu-n.

Zsebesek, boltok, időjárás

A temetők környékén fokozottabb rendőri jelenlét várható, megelőzendő a zsebtolvajlásokat a sírok gondozása és a temetőjárás idején. Az autótulajdonosokra is nagyobb körültekintést igénylő napok várnak. Részletek ITT.

A boltok általában csak 1-jén, a mindenszentek napi munkaszünet miatt lesznek zárva. Pénteken és szombaton a szombati, vasárnap a szokásos vasárnapi nyitva tartási rendre készülhetünk.

Az időjárási előrejelzések csodás időt ígérnek a hosszú hétvégére, 20 fok körüli csúcshőmérsékletekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×