eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Érkező és távozó megemlékezők a fővárosi Farkasréti temető főbejáratánál mindenszentek napján 2017. november 1-jén.
Nyitókép: MTI Fotó: Soós Lajos

Készül a rendőrség a hosszú hétvégére

Halottak napján a rendőrség a polgárőrséggel együtt szervezi meg a temetők környékén a forgalom irányítását – mondta az InfoRádióban az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője. Óberling József a bűncselekmények miatt fokozott óvatosságot tanácsol.

A rendőrség évek óta megszokott módon készül a halottak napi megemlékezésekre és a hosszú hétvégére – mondta Óberling József, hozzátéve a rendőrök feladata a forgalom segítése, irányítása, elsősorban a nagyvárosok temetőkhöz vezető útvonalain.

Ezt a polgárőrséggel és a temetők üzemeltetőivel közösen teszik.

„Arra kérjük a közlekedőket, hogy ne csak a rendőrök, hanem a polgárőrök, adott esetben a temetők biztonsági őreinek jelzéseire is figyeljenek oda”

– fogalmazott a rendőrezredes, hozzátéve: így tudják biztosítani, hogy mindenki szabályosan parkoljon autójával a temetők környékén, és biztonságosan haza is érjen.

A kocsiban hagyott mobil, táska könnyű zsákmány

Sok a bűnöző ebben az időszakban a temetők környékén, másodpercek alatt fel lehet törni egy autót, és hiába veszik észre az ott lévők a lopást, mert a jól szervezett csapatok tagjai kézről kézre adják a zsákmányt, amelynek így pillanatok alatt nyoma vész. Óberling József ezért arra is felhívta a figyelmet, hogy nem célszerű értékeket hagyni a kocsiban – telefontöltőt és GPS-tartót, de még kabátot sem –, illetve csak a legfontosabb tárgyakat érdemes elvinni a temetőbe. „Ha mégis nálunk maradt valami, akkor azt a csomagtartóba zárjuk inkább be” – tette hozzá. A Bűnmegelőzési Osztály vezetője kiemelte: a táskát sem szabad őrizetlenül letenni, még percekre sem.

Azoknak, akik az otthonuktól távol töltik az újabb hosszú hétvégét, azt javasolják, hogy jól zárják be az ajtókat, ablakokat, de ha erre van lehetőségük, az sem árt, ha megkérik a szomszédot, hogy néha nézzen rá az ingatlanra.

Ne várjunk, míg besötétedik

A rendőrség azt javasolja a lakosságnak, hogy mindenszentek és halottak napján lehetőleg még világosban keressék fel a temetőket. A szürkület és a sötétség az esti fáradsággal együtt növeli az autóbalesetek kockázatát.

Jellemző, hogy ebben az időszakban a gyakorlatlan, ritkán vezető autósok is a volán mögé ülnek, és az ő jelenlétük az utakon szintén fokozott odafigyelést igényel a többi autóstól.

A rendőrség azt is kéri, hogy temetőknél mindenki úgy parkoljon, hogy autójával ne akadályozza a többi autóst, és ha erre van lehetőség, zárt, őrzött parkolóban parkoljunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×