eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Jól kiköltekezünk temetőlátogatás előtt

200-600 forint egy szál krizantém, amiből 10 milliót kellett importálni, a hazai termelők nem tudták tartani a lépést a kereslettel. Az euróárfolyam elszállása miatt 10 százalékos a drágulás tavalyhoz képest.

Az utóbbi napokban Magyarországra több millió szál krizantém érkezett, mivel a hazai termelők nem tudják kiszolgálni a megnövekedett igényeket.

A virág szálankénti ára az ország különböző részein eltérő, kétszáz forinttól akár hatszáz forintig is terjedhet

- írja a Világgazdaság. Utóbbi árral az Új köztemető környékén találkozhatunk. A virágok piacán az euróárfolyam miatt egyébként 10 százalékos a drágulás a lapnak nyilatkozó Boros Attila, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke szerint.

A virágárusok forgalma a temetők környékén 50 százalékkal is megnő, másutt pedig 15-25 százalékkal emelkedik október utolsó napjaiban és november elején.

Az import krizantém egyébként jellemzően Hollandiából, Dániából és Belgiumból érkezik, és főképp a nagy áruházláncok értékesítik azt.

A Spar üzleteibe 8000 karton, a Tescókba 450 ezer darab virág érkezett, utóbbi is főként hazai krizantém.

A sírt díszítő kaspók ára a virágokéhoz nem mérhető, akár 25 ezer forintot is elkérhetnek egy ilyen ékességért.

A mécsesek és más, halottak napját megelőzően kelendő, "szezonális" tárgyak forgalma ilyenkor körülbelül négyszerese az év közben szokásosnak.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×