eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

A nagycsaládban is fontos az egyén

Manapság már más problémákat kell megoldani egy családnak, mint egy generációval korábban - mondta az InfoRádiónak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Kardosné Gyurkó Katalin szerint ezekben szeretne segíteni a vasárnapig tartó 9. Családkongresszus Veszprémben.

Az egyik legnagyobb probléma manapság az időszegénység, és a legnagyobb kérdés, hogy hogyan lehet megteremteni az énidőt mint egyén, akár mint édesanya, édesapa, úgy mint házaspár - mondta az InfoRádióban Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Meg kell teremteni az énidőt egy nagycsaládban a gyerekeknek is, hiszen sokszor őket is be kell vonni a házimunkába, de hol van az amikor ők ezt még szívesen megteszik és hol válik teherré a nagycsalád?

Az egyesület elnöke szerint régen sokkal lassabb volt az élet, de sokkal nagyobb teher is volt a dédszüleinken, a nagyszüleinken.

"Most rengeteg idő elmegy és nem a lényegi kérdésekkel foglalkozunk.

Mindent nagyon gyorsan csinálunk, mert úgy érezzük, hogy mindent nagyon gyorsan kell csinálni. Teljesen már az életritmus mint nagyszüleink idejében, és ez kicsit életidegen is tőlünk.

Egyszerűen bedarálódunk a hétköznapokba, és szükség van arra, hogy megálljunk és meglássuk a másikat, lássuk a társunkat, lássuk a gyermekeinket és időt szánjunk magunkra is" - vélekedett a szakember.

A nagycsaládosok kihívásai

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke szerint fontos arról beszélni, hogy hogyan tud egy nagycsalád a mai kor kihívásaira választ találni. Fontos az is, hogy meg tudjunk állni egy pillanatra, hogy kicsit magunkba forduljunk, szakítsunk időt magunkra is.

Kardosné Gyurkó Katalin szerinte háromféle szegénység van, amivel foglalkoznunk kell:

  • Anyagi szegénység: amelyben szerinte elég sokat léptünk előre. Példaként a családi adókedvezmény bővítését említette, amellyel nagyon sokan családhoz méltó életet tudnak élni.
  • Időszegénység: ennek a jó része anyagiakkal nem helyettesíthető. Több gyermeknél nagyobb logisztikára van szükség.
  • Érzelmi szegénység: volt egy idő, amikor nagyon megugrott a válások száma, és tömegesen nőttek fel úgy fiatalok, hogy azt látták, a szüleiknek nem sikerül a házasság. Az egyesület elnöke szerinte ezeknek a fiataloknak a bátorítása, példamutatás, hogy egy sérült családból érkezve is lehet valakinek házastársa, képes igent mondani az életre, és lehet szép rendezett családi élete.

A Családkongresszus programjait itt találják meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×