INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

demográfiai helyzet

orbán-kormány

csizmadia ervin

Csizmadia Ervin: Konfliktusos kormányzás várható

Csizmadia Ervin: Konfliktusos kormányzás várható

A demográfiai helyzet javítása, valamint a gazdaság és a biztonság előtérbe helyezése jellemezheti a következő Orbán-kormányt - mondta az Aréna című műsorban Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

Az egymás után a harmadik Orbán kormány egyik legfőbb célja a gyermekvállalási kedv ösztönzése lesz - vélte Csizmadia Ervin, de ez szerinte az egyik legnagyobb kihívás Magyarországon.

"Magyarországon látványosan kevés gyermek születik, és a nők bizonyos része személyes támadásnak veszi, hogy a kormány akar ezzel foglalkozni, mintegy helyettük"

- mondta Csizmadia Ervin, hozzátéve, hogy egyelőre megjósolhatatlan, hogy a kormány mire fog jutni ezzel kapcsolatban, viszont azt tudja tenni, hogy ismét az érdeklődés fókuszába emeli a gyermekvállalási kérdést. "Jól tudjuk Magyarországon, hogy az a bizonyos "egyke" már a 20. század elején is egy probléma volt.

Nincsen erre mérce, vagy modell, hogy ezt hogy lehet megoldani. A saját magyar múltunkban sem találunk megoldást, mert ott sincs"

- mondta.

Gazdaság és biztonság fontossága

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint a következő négy évben is nagyon fontos lesz a gazdaság és a biztonság, ahogy ezt az új miniszterelnök-helyettesek személye is mutatja.

Csizmadia Ervin szerint a magyar társadalomnak élesebben kellene látnia, hogy mi az a két fundamentum, amin a mai magyar politika, vagy a mai kormányzat alapszik. Az egyik fundamentum, hogy

a kormány megvédi Magyarországot a külső veszéllyel szemben, a másik pedig, hogy gazdasági értelemben jól teljesít a kormány.

"Ezzel próbálja a magyar kormány sikeresen megteremteni azt, hogy a társadalom ott álljon mögötte. A választó - ha úgy látja, hogy az élete ugyanolyan mederben folyik, mint előtte, sőt még talán némi gyarapodás is éri - úgy tűnik képes a szakpolitikát zárójelbe tenni. Itt jön be a gazdaság" - mondta.

Konfliktusos kormányzás

Csizmadia Ervin arról is beszélt, hogy konfliktusos kormányzati stílus várható mind belpolitikai, mind külpolitikai szempontból.

"Az a kérdés, hogy vajon a konfliktusokból mit fogunk tudni profitálni. A külpolitikai térben Magyarországnak változtatnia kell az Európai unióhoz való viszonyán"

- vélte az elemző.

Az igazgató az InfoRádió Aréna című műsorában arra is kitért, hogy azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök irányítani akar az új kormányban, azt üzeni, hogy a politikai vezető nem bürokrata, inkább valami emelkedettebb, közösségteremtőbb személy.

Nyitókép: Mandiner.hu

Kapcsolódó hang

Csizmadia Ervin a kormányról
 
Csizmadia Ervin: Demográfiai helyzet javítása a cél
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018