eur:
392.25
usd:
366.77
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Messze van még az új Merkel-kormány megalakulása

Messze van még az új Merkel-kormány megalakulása

Berlinben az államfőnél történt megbeszélés óta szerda este találkozott először a Szociáldemokrata Párt (SPD) élén álló Martin Schulz, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehofer, valamint a Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke, Angela Merkel, hogy személyesen vitassa meg egy nagy-koalició létrehozását. A felek elhatározták, hogy a szerda esti tárgyalásról csak szűkszavú közleményt adnak ki.

A megbeszélésen Merkel nem említette a menekültáradat kordabántartását, illetve Schulz sem hozta szóba, hogy a szociáldemokraták ragaszkodnának a betegbiztosítási rendszer átalakításához.

Kiszivárgott az is, hogy Merkel továbbra is ellenzi a kisebbségi kormány megalakítását, csakúgy mint az SPD által javasolt, úgynevezett kooperációs koalíciót is, aminek értelmében az új kormányba mind a három párt delegálna minisztereket, de vitás kérdésekben a törvényhozás többségi alapon döntene. 

Messze van még az új Merkel-kormány megalakulása

Pénteken döntenek a szociáldemokraták arról, hogy akarják-e folytatni a koalíciós tárgyalásokat, továbbá ezzel egy időben a CSU is kongresszust tart Nürnbergben, ahol nemcsak az eddigi tárgyalások eredményét akarják kiértékelni, hanem a párt élén álló Horst Seehofer utódlása is szóba kerül. Ugyanis Seehofer a jövő őszre esedékes tartományi választások előtt az eddigi bajor pénzügyiminiszternek, Markus Södernek fogja át adni a miniszterelnöki tisztséget. Ezért a szocialisták kétségüket fejezték ki, hogy Horst Seehofe rendelkezik-e még elegendő tekintéllyel a pártjának képviseletére az esetleges koalíciós tárgyalásokon.

Ha pénteken az SPD elnöksége amellett dönt, hogy folytatnák a tárgyalásokat, akkor leghamarabb januárban lehetne a következő csúcsszintű ülést megtartani. Ezt követően Schulz pártjának rendkívüli kongresszusán mondhatnák ki a végső döntést arról, hogy leüljenek-e a többi párttal a miniszteri tárcák elosztása ügyében.

Megfigyelők szerint a

a leghamarabb csak márciusban alakulhat meg az új kormány Berlinben,

így addig Merkel, mint ügyvezető kormányfő nem léphet fel a parlamenti többség nevében, következtetésképen a francia államfővel, Emmanuel Macronnal sem tudja folytatni az uniót érintő kérdésekben való együttműködést

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×