eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Polgárháborús veszély Katalóniában

Polgárháborús veszély Katalóniában

"Polgárháborús veszély fenyeget Katalóniában" - erre figyelmeztetett az Európai Unió költségvetési biztosa. Közben egy sor pénzügyi intézmény jelezte, hogy máshova telepítheti át központjait a forrongó tartományból.

Vészjósló figyelmeztetést adott ki az Európai Unió egyik biztosa. Günther Öttinger az eseményektől távol, Münchenben kongatta meg a vészharangot és azt mondta:

„nagyon aggasztó a helyzet Katalóniában... Polgárháborút terveznek Európa közepén”.

A biztos közölte: az Európai Unió közvetíthet Madrid és Barcelona között, de csak akkor, ha felkérik rá.

A katalán regionális kormányzat már közölte, hogy valószínűleg a jövő hét elején kikiáltják a függetlenséget – azt követően, hogy központi spanyol kormány által törvénytelennek minősített népszavazáson a katalán válaszadók 36 százaléka az elszakadásra voksolt.

A bizonytalanság nyomán a pénzügyi intézmények arra készülnek, hogy Spanyolország más részeire viszik át főhadiszállásukat.

Spanyolország ötödik legnagyobb bankcsoportja, a Banco Sabadell például közölte, hogy Alicantéba telepíti át központját.

Az El Mundo című madridi lap szerint hasonló lépésre készül a CaixaBank. Az egyik lehetőség az, hogy a baleári szigetek egyikére, például Mallorcára települnek át. A Catalan Occidente nevű biztosítócég pedig közölte:

„minden lehetőségre készen áll”.

Közben tudósítások szerint a madridi központi kormány arra készül, hogy megkönnyíti a cégeknek az áttelepülést és erről akár már pénteken döntést hozhat.

A bankok tervei világosan jelzik, „milyen őrült a katalán regionális kormányzat” – közölte Luis de Guindos madridi gazdasági miniszter.

Katalónia kiválásával Spanyolország nemzeti összterméke körülbelül egyötödét veszítené el.

Csütörtökön a spanyol alkotmánybíróság megtiltotta a katalán regionális parlament tervezett ülését – amely kikiálthatja a függetlenséget - , bár kétséges, hogy Barcelonában ennek engedelmeskednének.

Közben a spanyol tőzsde a britek Brexit-népszavazása utáni legnagyobb árfolyameséseit könyvelte el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×