eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Négy új Apple-kutatóközpont épül Kínában

Négy új Apple-kutatóközpont épül Kínában

Donald Trump azt ígérte, hogy állásokat hoz vissza Amerikába. Az ellentmondásos elnök azonban dühösen fogadhatja, hogy országa egyik legnagyobb technológiai cége éppenséggel újabb állásokat hoz létre - Kínában. Az Apple ugyanis kutatóközpontokat létesítene a tengerentúlon.

Rosszul megy az Apple-nek az egyik legnagyobb piacán, Kínában.

A vállalat előző negyedéves jelentése szerint szerint 12 százalékkal esett vissza a bevétele az ázsiai országban.

A cég válasza erre az, hogy kutatóközpontokat hoz létre kínai városokban. Azt már korábban bejelentették, hogy Pekingben és Sencsenben épülnek ilyen centrumok, de pénteken már arról érkezett hír, hogy Sanghajban és a metropolisz közelében fekvő Szucsouban is lesz Apple-laboratórium.

A kutatóközpontokat idén adják át – derült ki a cég kínai weboldalán közzétett hírből. A cél az, hogy a helyi egyetemeken tanuló diákokat vagy diplomásokat vonjanak be a fejlesztésbe.

Mindezt dühösen fogadhatja Donald Trump amerikai elnök, aki

arculcsapásként élheti meg,

hogy hazája és a világ egyik legnagyobb technológiai cége külföldi mérnökökre is alapozza majd fejlesztéseit.

A hírt azelőtt jelentették be, hogy Tim Cook az Apple vezérigazgatója elutazott volna egy Kínában rendezett fontos technológiai konferenciára.

Miközben Trump fokozta Kína-ellenes retorikáját, Cook azt mondta, hogy

a két országnak szüksége van egymásra, és „a világnak arra van szüksége, hogy Amerika és Kína győzzön”.

Az Apple-vezér korábban nem zárkózott el Trump ötletétől, hogy hazavigye külföldi vagyona egy részét, de azt mondta: bár ez jó lenne az országnak és a vállalatnak, a védővámok ártanának a középosztálybeli fogyasztóknak.

Ugyanakkor nem lehet az Apple-t azzal vádolni, hogy látványosan hátat fordított volna Amerikának. A négy kínai kutatási és fejlesztési központra mindössze 500 millió dollárt szán a cég, amelynek akkora a vagyona, hogy ki tudná fizetni néhány kisebb ország államadósságát.

Cook lépése annak tudható be, hogy

nem akarja, hogy az iPhone behozhatatlan hátrányba kerüljön Kínában,

ahol olyan helyi márkák szorongatják, mint az Oppo, a Huawei és a Vivo. Ezek a cégek is jó minőségű okostelefonokat forgalmaznak, de a készülékeket az iPhone-nál jóval olcsóbban tudják piacra dobni.

A kínai befektetés egyrészt jó pont lenne az Apple számára a kínai kormánynál másrészt a helyi tehetséges kutatók bevonásával a versenyképességet növelő helyi tudáshoz juttatná a technológiai óriást.

A befektetők most azt várják, hogy milyen újításokkal rukkol elő az Apple, amikor várhatóan az ősszel bemutatja a jubileumi iPhone-t, amelynek őse tíz évvel ezelőtt indította el az okostelefon-forradalmat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×