eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Fekete ruhás nők lepték el Lengyelországot

Nézeteltérést okozott a lengyel kormányon belül a nők sztrájkja. Lengyelország utcáira többezer nő özönlött ki az abortusz tervezett totális betiltása miatt. A hatályos törvények már most is csak kevés kivételes esetben engedik meg a terhességmegszakítást Lengyelországban.

Többezer feketébe öltözött nő és az őket támogató férfiak vonultak ki a lengyel városok utcáira, hogy az abortusz teljes körű tilalma ellen tiltakozzanak. Sok lengyel nő csatlakozott a meghirdetett egy napos sztrájkhoz, amit azután tartottak, hogy a parlamentben a terhességmegszakítás totális tilalmáról szóló javaslatot nyújtottak be.

Az elképzelés egy abortusz-ellenes polgári csoporttól származik, amely 450 ezer aláírást gyűjtött össze és kampányát a Lengyelországban különösen befolyásos katolikus egyház is támogatta.

A tervezet szerint függetlenül attól, hogy mik az abortuszt választó nő körülményei – azaz még az egészségét veszélyeztető helyzet esetén is – öt évvel büntethető lenne ő és a neki segítő orvos is, ha terhességmegszakítást hajtanak végre.

Ezenkívül 3 év börtönnel sújtanák az elvetélt nőket, ha azok nem tudnák bebizonyítani, hogy nem művi beavatkozás nyomán veszítették el magzatukat.

Lengyelországban már így is az egyik legszigorúbb abortusz-törvény van életben, amely csak nemi erőszakot vagy vérfertőzést követő terhesség esetén engedi meg a magzat elvételét.

Miközben a terv ellen tiltakozók az utcára vonultak, a javaslat támogatói ellentüntetéseket és katolikus miséket tartottak.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter lekezelően nyilatkozott a tilakozókról. „Hadd szórakozzanak csak egy kicsit” – mondta. Emellett „marginális kérdésnek” nevezte sérelmeiket és azt mondta „műproblémákat gerjesztenek”.

A külügyminiszter kijelentéseitől még Eva Szydlo miniszterelnök asszony is elhatárolódott és leszögezte: a Jog és Igazságosság Pártja, azaz a kormánypárt „nem dolgozik olyan törvényen, ami módosítaná a mostani szigorú szabályozást”.

Ezzel szembement egy korábbi nyilatkozatával, amely még arról szólt, hogy ő is a totális tilalom híve. Szydlo közölte: magához rendelte külügyminiszterét és közölte vele: nem veszi jó néven tőle a megjegyzéseit.

A hatóságok nem tudták pontosan megbecsülni a sztrájkban résztvevők számát, de egyedül Varsóban számítások szerint 17 ezren vonultak fel és összesen 60 városban volt valamilyen tiltakozás. A sztrájk fennakadásokat okozott a gazdaságban, a közlekedésben és az állami intézményekben is – tudósított a Reuters.

A feszültség miatt az Európai Parlament szerdára napirendjére tűzte a nők lengyelországi helyzetéről szóló vitát.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×