eur:
393.08
usd:
366.57
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Máris összekapott az új francia elnök a brit kormányfővel

Bírálta a brit kormányt Francois Hollande új francia köztársasági elnök, mert az szerinte foggal-körömmel védi a City, azaz a londoni bankvilág érdekeit, és nem törődik az euró sorsával. Az euró árfolyama három és fél éve nem áll ennyire alacsonyan az angol fonthoz képest.

Francois Hollande szerint a brit kormányt csak a City bankjainak a sorsa érdekli, az euróé nem. "Ez nem így van" - válaszolta a bírálatra David Cameron brit miniszterelnök, és rámutatott, hogy az angol adófizetők milliárdokkal segítették meg az eurót, amely mindazonáltal "óriási veszélyben van".

Francois Hollande ellenzi az Európai Unió megszorító intézkedéseit, és ezek helyett új, egész Európára vonatkozó adók bevezetését látja célravezetőnek, akkor is, ha ezek károsak lehetnek a londoni Cityre. Az általa felvázolt adóharmonizálási elképzeléseket a brit kormány határozottan ellenzi.

Az új francia elnöknek az sem tetszik, hogy Nagy-Britannia kívül marad az euróövezeten, mert így a brit jegybank - az Európai Központi Bankkal ellentétben - alkalmazhatja a bankóprést, azaz nyomathat több pénzt a gazdaság egyensúlyának megőrzése, az államadósság kezelése érdekében.

Reagálásképpen David Cameron hangsúlyozta, hogy London számára egyáltalán nem közömbös az euró helyzete, hiszen a brit export 40 százaléka az euróövezet országaiba irányul. Nagy-Britannia 12 milliárd fonttal járult hozzá Írország és Portugália gazdaságának megmentéséhez, és további 40 milliárdot adott a Nemzetközi Valuta Alapnak Görögország adósságkiváltására. A jelenlegi káosz pedig igen rossz hatással van a brit gazdaságra is.

A Francois Hollande - David Cameron tárgyalások előkészítése folyamatban van. A francia elnöktől megkérdezték, beszél-e angolul, amire azt válaszolta, hogy igen, de, ha csak lehet, az anyanyelvén óhajt tárgyalni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×