Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Máris összekapott az új francia elnök a brit kormányfővel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bírálta a brit kormányt Francois Hollande új francia köztársasági elnök, mert az szerinte foggal-körömmel védi a City, azaz a londoni bankvilág érdekeit, és nem törődik az euró sorsával. Az euró árfolyama három és fél éve nem áll ennyire alacsonyan az angol fonthoz képest.

Francois Hollande szerint a brit kormányt csak a City bankjainak a sorsa érdekli, az euróé nem. "Ez nem így van" - válaszolta a bírálatra David Cameron brit miniszterelnök, és rámutatott, hogy az angol adófizetők milliárdokkal segítették meg az eurót, amely mindazonáltal "óriási veszélyben van".

Francois Hollande ellenzi az Európai Unió megszorító intézkedéseit, és ezek helyett új, egész Európára vonatkozó adók bevezetését látja célravezetőnek, akkor is, ha ezek károsak lehetnek a londoni Cityre. Az általa felvázolt adóharmonizálási elképzeléseket a brit kormány határozottan ellenzi.

Az új francia elnöknek az sem tetszik, hogy Nagy-Britannia kívül marad az euróövezeten, mert így a brit jegybank - az Európai Központi Bankkal ellentétben - alkalmazhatja a bankóprést, azaz nyomathat több pénzt a gazdaság egyensúlyának megőrzése, az államadósság kezelése érdekében.

Reagálásképpen David Cameron hangsúlyozta, hogy London számára egyáltalán nem közömbös az euró helyzete, hiszen a brit export 40 százaléka az euróövezet országaiba irányul. Nagy-Britannia 12 milliárd fonttal járult hozzá Írország és Portugália gazdaságának megmentéséhez, és további 40 milliárdot adott a Nemzetközi Valuta Alapnak Görögország adósságkiváltására. A jelenlegi káosz pedig igen rossz hatással van a brit gazdaságra is.

A Francois Hollande - David Cameron tárgyalások előkészítése folyamatban van. A francia elnöktől megkérdezték, beszél-e angolul, amire azt válaszolta, hogy igen, de, ha csak lehet, az anyanyelvén óhajt tárgyalni.