eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb környezeti katasztrófa sújtja Kínát

Egyre nő a nyugat-kínai áradások áldozatainak száma, a katasztrófa pedig átterjedt Szecsuan tartományra is. A csütörtöki heves esőzések nyomán az árvíz sújtotta területekkel megszakadt a kommunikációs kapcsolat, utak váltak járhatatlanná.

Miközben a világ jó része a több millió embert érintő pakisztáni árvizekkel van elfoglalva, a szomszédos Kínában is egyre súlyosabb a katasztrófa. Az elmúlt napokban több mint 1100 ember halálát okozta a Kanszu tartományra zúduló víz, de most az attól délre fekvő Szecsuan tartományban is rendkívüli a helyzet.

A csütörtöki esőzések miatt a négymilliós főváros, Csengtu környékén járhatatlanná váltak az utak és nem működnek a telefonok. A környékről - ahol hatalmas pusztítást végzett a 2008-as földrengés - sokan elmenekültek, mert nagy a földcsuszamlás veszélye. Pénteken további 90 milliméternyi esőt vártak a meteorológusok.

Közben egyre többen vannak olyanok, akik szerint nem pusztán természeti katasztrófáról van szó, hanem a hatóságok is felelősek. Aktivisták szerint Kanszu tartományban éveken át hagyták, hogy kivágják a hegyoldalakról az erdőket, és alapos hatástanulmányok nélkül építsenek utakat és vízierőműveket. A pekingi vezetés intenzív tempóban próbálja felszámolni a szegénységet és fenntartani a gazdasági növekedést, mindeközben nem figyel oda a környezetre - állítják.

A hegyvidéki Csoucsu város, amelyre drámai módon csapott le a sártenger, azt jelképezi, milyen veszélyei vannak a gazdasági növekedésnek a szegény térségekben - fogalmazott a kínai Greenpeace klímaváltozási és energiaügyi aktivistája, Li Jan. "A helyi hatóságokra nagy nyomás nehezedik, hogy mérsékeljék a szegénységet és fejlesszék a gazdaságot. De mindezt környezeti károk kísérik" - mondta a kampányszervezet illetékese.

A Csoucsunál áthaladó folyón, a Pailongon például több mint ezer erőmű működik. A hegyekről lezúduló törmelék korábban mesterséges gátat alakított ki, majd amikor az átszakadt, valóságos sárcunami söpört át a városon.

A gyors fejlődés nyomán Kína a világ harmadik legnagyobb gazdaságává vált, egyes körzetekben viszont példátlan a légszennyezés. A pekingi olimpia idején gyárakat állíttattak le azért, hogy jobb legyen a főváros levegője.

A kínai vezetés felismerte, hogy a környezetszennyezés társadalmi feszültségekhez vezet, ezért több milliárd dollárt akar költeni a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és a kármentesítésre. A washingtoni székhelyű elemzőiroda, a World Resources Institute szerint Kínának már van pénze a környezetvédelemre, aminek meg is mutatkoznak az első jelei. A feladat azonban nagyon nagy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×