eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Sok német visszasírja a berlini falat

Húsz évvel Németország újraegyesítése után a lakosság körében még eleven a múlt, sőt sokan egyenesen visszasírják a falat. Az egyik televíziós csatorna Határ című adását követően készült nagyszabású közvélemény-kutatás riasztó tényekre világít rá.

A Sat1 csatorna Határ című adását a Bildzeitung nevű bulvárlap felhasználta arra, hogy megtudja, miként vélekedik a lakosság az ország közel fél évszázados megosztottságáról. Kiderült, hogy minden negyedik ember szívesen venné, ha ma is állna a Berlint kettéosztó fal. 16 százalékban vallják, hogy Németország számára nagy áldás lenne a keleti és a nyugati tartományok elválása.

A felmérésben az is szembeötlő, hogy ebben a kérdésben gyakorlatilag azonos az arány a kelet- és a nyugatnémetek részéről. Az egykori NDK-ban élő válaszadók 80 százaléka úgy vélte, szívesen élne egy szocialista rendszerben, ha szavatolnák számára a munkalehetőséget és a szociális biztonságot, de a nyugatnémetek kétharmada is erre az álláspontra helyezkedik.

Nagyobb az eltérés viszont a szabadság fogalmának megítélésében, ugyanis a nyugati országrész lakosságának közel fele a szabadságot tekinti a legfontosabb politikai célnak, míg a keletnémetek alig 28 százaléka tör lándzsát a szabadság mellett. Így nem véletlen, hogy a választási voksot is alkuba bocsátanák: a volt NDK polgárainak közel 15 százaléka 5 ezer euróért bármely pártnak eladná a szavazatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×