Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos gondokat okoz a német vasútnak a téli idő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Változatlanul súlyos gondot okoz a németországi vasúti közlekedésben a zord tél. A hó, a jég és a váltók gyakori befagyása miatt nem egyszer órás késéssel közlekednek a vonatok. A vagonok hosszadalmas ellenőrzése miatt több szakaszon - így a Berlin és München közötti fővonalon is - ritkították a járatokat.

A hétvégi hófúvások szinte teljesen megbénították a Balti-tenger menti vonatközlekedést. Az időközben beállt olvadást kihasználva sikerült helyreállítani a vasúti forgalmat Kiel, Hamburg, Lübeck és Rostock térségében is.

Ez azonban távolról sem jelenti, hogy a vonatok menetrend szerint közlekednek. Mint a vasúttársaság szóvivője elmondta, a repülőgépekhez hasonlóan a nagy sebességű ICE-szerelvényeket is rendszeresen jégteleníteni kell, ami sok időt vesz igénybe, és elvonja a szerelvényállomány egy részét.

Így sokfelé csak rövidebb ICE-járatokat tudnak indítani, ami zsúfoltságot okoz. Ezért gyakran a helyjeggyel rendelkező utasok megütközve tapasztalják, hogy hiába biztosították előre az ülőhelyüket, a jegyükön szereplő vagon hiányzik a szerelvényből. Így nem véletlen, hogy ezekben a napokban még a folyosón is állnak az utasok a német vonatokon.

Emellett hosszabbodik a menetidő is a befagyott váltók miatt. A Kölnből Nyugat felé induló ICE-szerelvények jelenleg csak a belga, illetve a holland határig közlekednek, ahol a Brüsszelbe vagy Amszterdamba tartó utasoknak egy lassúbb vonatra kell átszállniuk, és ez közel másfél órával hosszabbítja meg a menetidőt.

Köln és Berlin között sem sokkal jobb a helyzet, az utasoknak egyelőre jövő hétfőig ezen a szakaszon is szerelvényt kell váltaniuk, ami időveszteséggel és fáradsággal jár. A hatóságok azonban ismételten felhívták az utasok figyelmét, hogy az Európai Unió vonatkozó intézkedései értelmében egy óránál hosszabb késés, illetve a menetrendtől való eltérés esetén anyagi jóvátételre tarthatnak igényt.