Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Összefogtak a demokraták a republikánusokkal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai Kongresszus enyhíti a korlátozásokat azoknak az összetett pénzügyi termékeknek a kereskedelmére, amelyek sok elemző szerint elvezettek a globális pénzügyi válsághoz. A ház pénteken tartja a végszavazást, és egy sor demokrata a lazább szabályozást akaró republikánusok oldalára állt.

Sokaknak lidércnyomást okoz, ha meghallják a derivatív pénzügyi termék kifejezést - különösen azoknak, akik otthonukat vagy munkahelyüket veszítették el a válságban. Az összetett pénzügyi termékek, amelyekben egymás mellé "csomagolták" a kockázatos és megbízható tartozásokat, vezettek el ahhoz a bizalomveszéshez, amely több bank összeomlásával és a hitelek megvonásával járt.

Annak ellenére, hogy ezek az érzések az Egyesült Államokban is erősek, a kongresszusi képviselők többsége úgy látja, eljött az ideje, hogy lazítsanak a baj után bevezetett szigorúbb szabályozáson. Mindez a pénzpiacot szabályozó javaslatok részeként történik, tehát Barack Obama elnök úgy érezheti, hogy győz, ha átmegy a törvény. Viszont annak részeit csütörtökön elkezdték felhígítani a republikánusok és az oldalukra állt demokrata képviselők.

Így például leszavazhatják azt az elképzelést, amely felállítaná a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Ügynökséget. Ez az ügynökség fogná össze a lakossági hitel szabályozást, de ha megtorpedózzák létrehozását, akkor több, különböző felügyelőszerv ellenőrzi majd a piac működését.

Az összetett törvényjavaslat ugyanakkor arról is rendelkezne, hogy a csődbírók a lakáshitel gondokkal küszködő lakosok hitelrészleteinek csökkentését írhatja elő a bankoknak. Az egyik banklobbi határozottan követelte csütörtökön, hogy húzzák ki a rendelkezést a tervezetből.

A törvényjavaslatot határozottan ellenzi az Amerikai Kereskedelmi Kamara is, amely még tévéreklámokkal is agitál a tervezett Fogyasztóvédelmi szerv ellen, és a derivatíva kereskedelem lazítását sürgeti.