Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Különdíjat nyert az EU Fiatal Tudósok Versenyének egyik magyar résztvevője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Különdíjban részesült az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén Varsóban a Magyarországot két másik diákkal együtt képviselő vajdasági Rozsnyik Szabolcs, aki a többfalú szén nanocső kompozitok fotokémiai tulajdonságainak vizsgálatával érdemelte ki a 30 különdíj egyikét.

Az Európai Unió fiatal feltalálók és tudósjelöltek számára kiírt versenyét 26. alkalommal rendezték meg. A kedd este zárult megmérettetés díjátadóján a Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel elnök is jelen volt - tájékoztatta az MTI-t a varsói magyar nagykövetség.

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban tanuló Rozsnyik Szabolcs jutalma egy egyhetes szakmai látogatás Grenoble-ba, az Európai Szinkrotronsugárzási Központba (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF).

A 18 éves fiatal tudós díjazott projektjének célja egy olyan eljárás kidolgozása, amelynek segítségével előre meghatározott tulajdonságú kompozitanyagokat lehet előállítani - az ebben rejlő lehetőségek többek között a gyógyászatban és gyógyszeriparban, az autóiparban és az építőiparban is felhasználhatók.

Idén 45 országból 119 résztvevője volt a versenynek, amelyen három első díjat osztottak ki: két portugál és egy cseh tudósjelölt diadalmaskodott matematikai, biológiai, illetve fizikai témákkal. Kiosztottak három második díjat és számtalan különdíjat is.

Magyarország tavaly Prágában egy harmadik és egy különdíjat nyert Zsombori Balázs, illetve Hegyesi Donát Sándor révén. Utóbbi szintén az ESRF-be látogathatott el.

Az európai ifjú tudósok négylépcsős versenyének első két fordulóját a részt vevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb két-három pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. A kiválasztottak egy háromnapos prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.