eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Czeizel Endre: Nő az abortuszveszély a bécsi és pozsonyi módszerrel

Czeizel Endre genetikus szerint sok abortuszhoz vezethet az a Bécsben és Pozsonyban is alkalmazott módszer, amellyel a magzatnak már hét hetes korában kiderül a neme. A mesterséges terhességmegszakítás műtéttel 12 hetes korig engedélyezett. A szakember úgy véli, van más eljárás.

A terhesség hetedik hetében anyai vérvizsgálattal meg lehet állapítani a magzat nemét. Bár ezt a vizsgálatot Magyarországon nem, Pozsonyban és Bécsben el lehet végezni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Czeizel Endre, aki hangsúlyozta: ez a vizsgálat nem jó arra, hogy kimutassa a magzati rendellenességeket.

A genetikus hozzátette: mivel Magyarországon a magzat 12 hetes koráig lehet abortuszt végrehajtani, attól tart, hogy a szülők a vizsgálat elvégzése után, ha nem az a gyerek neme, amit szerettek volna, megszakítják a terhességet.

A szakemberhez évi 1200 pár jut el egy évben, 10 százalékuk azért megy hozzá, mert kifejezetten fiút vagy lányt szeretnének. Czeizel Endre szerint sok ezerrel nőne a születések száma, ha a szülők biztosan tudnák, milyen nemű gyerekük születik. Erre nemcsak a vérvizsgálat a megoldás, hiszen már léteznek egyéb módszerek is, mint például az ondósejtek megfestése.

Miért kellenek a magzatvédő vitaminok?


A genetikus elmondta azt is, hogy már 1984-ben elkezdték a kutatást a magzatvédő vitaminokkal kapcsolatban. Akkor még azt hitték, hogy a súlyos fejlődési rendellenességeket (például a nyitott gerincet) táplálkozási hiány, a B11 vitamin, vagyis a folát alacsony mennyisége okozza.

A magzatvédő vitamin éppen a hiányzó vitaminmennyiséget pótolja., ám a későbbi kutatások során kiderült, hogy nemcsak táplálkozási hiányról van szó, hanem arról, is hogy a szervezetünkben a fehérjék lebomlásakor méreg, úgynevezett homocisztein keletkezik, amely ha nem bomlik le, akkor az különösen veszélyes lehet az állapotos nőknél.

A méregtelenítést egy gén irányítja, de a magyar emberek 11 százalékában nem, 45 százalékuknál pedig rosszul működik, vagyis a magzati rendellenességeket nem elsősorban táplálkozási hiány, hanem genetikai hajlam okozhatja.

A genetikus hozzáfűzte: rengeteg magzatvédő készítmény van, de csak az az ő általa kifejlesztetett vizsgálták emberen, szám szerint 10 ezer várandóson.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×