Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szinte az összes szívfejlődési rendellenességen lehet segíteni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy egy éves kisfiú szívét kapta az a tizenegy hónapos kislány, akin az első magyar csecsemő-szívátültetést végezték el az Országos Kardiológiai Intézet orvosai. A szív a kislány testében 107 perc után kezdett el önállóan működni - mondta az InfoRádiónak Hartyánszky István professzor, a műtétet végző sebész főorvos.

Több nehézsége is van egy csecsemő-szívátültetésnek, hihetetlen szervezést igényel egy ilyen operáció - mondta a Magyarországon az első ilyen beavatkozást végző Hartyánszky István professzor.

Az Országos Kardiológiai Intézet orvosa kiemelte: meg van szabva, hogy mekkora betegbe mekkora szív ültethető át, és egy tíz éves gyerek szíve nem fér be egy tizenegy hónapos kislány szervezetébe. Emellett nehezebb egy pici szívet beültetni, mint egy nagyot - tette hozzá.

A professzor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ennél bonyolultabb műtéteket is végeznek, például a két nagy artéria felcserélődésével járó veleszületett szívfejlődési rendellenességet sokkal nehezebb megműteni.

Hartyánszky István közölte: a műtét 3 óra 15 percig tartott, és a szív a kislány testében 107 perc után kezdett el önállóan működni.

Ma már majdnem minden szívfejlődési rendellenességen lehet segíteni csecsemőkorban is - emelte ki.

Hanganyag: Torda Júlia