eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Eddig csak ötvenen láthatták a rejtélyes arcot, most Ön is megnézheti!

Először tekintheti meg a nagyközönség Tutanhamon mumifikálódott holttestét, 85 esztendővel azután, hogy rábukkantak a fáraó épen maradt sírjára.

Az archeológusok a múmiát kiemelték eredeti aranyszarkofágjából, és egy légkondicionált helyiségben helyezték el Luxorban, a Királyok völgyében, ahol bárki megtekintheti azt.

A sírt 1922-ben fedezték fel, a fáraót mostanáig legfeljebb 50 ember láthatta a világon.

A fáraó nagyjából időszámításunk előtt 1343 és 1325 között uralkodott. Sírját azonban csak háromezer évvel később, 1922. november 4-án tárták fel. Ez volt az egyetlen épségben maradt fáraósír, amelyet nem fosztottak ki az évszázadok során.

Tutanhamon életével kapcsolatban számos bizonytalanság van, az azonban valószínű, hogy gyermekként, kilenc évesen került a trónra, és nagyjából 19 éves korában hunyt el. Tutanhamon arcát itt nézheti meg.

Vadászbalesetben halhatott meg

A legújabb vizsgálatok szerint a fiatal fáraó egy vadászbalesetben vesztette életét.

Egy 1968-ban elvégzett röntgenvizsgálat koponyája hátsó részén egy duzzanatot mutatott ki, ekkor a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekkirály gyilkosság áldozata lett: egy, a fejére mért erős ütés végzett vele.

Később komputertomográfos vizsgálatokat is végeztek a fáraó múmiáján. Ezekből kiderült, hogy az ifjú uralkodó halála előtt a lába, valamivel a térde fölött eltört, a sérülés miatt pedig vérmérgezést kaphatott, az végezhetett vele.

A tudósok következtetése szerint a fáraó azért halt meg, mert leesett a szekeréről.

Korábban a legtöbb szakértő úgy vélte, Tutanhamont, fiatal kora és törékeny testalkata miatt óvták a veszélyektől, Nadia Lokma, a Cairo Museum munkatársa szerint azonban a fáraó sírkamrájában talált szekerek újabb vizsgálatából kiderül, hogy valóban használták azokat.

Nyílvesszőket is találtak a nyughelyen, amelyeken szintén látszik, hogy kilőtték, majd újra összeszedték őket.

"Ezek vadász- és nem harci szekerek. A rajtuk látható sérülések azt mutatják, hogy valóban használták őket" - mondta Nadia Lokma.

Más bizonyíték is van arra, hogy Tutanhamon önállóan vadászott és hajtotta a szekere elé fogott lovait.

Sírjában egy különleges, megerősített fűzőt is találtak, amely viselője belső szerveit védhette a sérülésektől, amelyet balesetek során szerezhetett.

Fog még a múmia átka?

Sírját Howard Carter brit kutató fedezte fel, ennek köszönhetően napjainkra az egyik leghíresebb lett az egyiptomi fáraók közül. Arca a lezárt sírkamrában épen maradt.

Bár Egyiptom azt reméli, hogy mindez újabb turistákat csalogat az országba, sokan máris bírálták az ötletet, mondván: mindez árthat a múmiának.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×