eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Itt a mesterséges orr!

Az emberi szervezet jelenségeit érzékelő rendkívül apró gépeket fejlesztenek ki magyar tudósok segítségével az Egyesült Államokban. A Pázmány Péter Tudományegyetem Információs Technológiai Karának munkatársai az elméletet Magyarországon dolgozzák ki, a kísérleteket pedig Amerikában végzik.

Csurgay Árpád, az egyetem tanára az InfoRádióban elmondta: az Indiana államban működő nanotechnológiai kutatóközpontban dolgozó magyarok gépeket terveznek, például fényérzékelőt, vércukorszint-érzékelőt, és olyan mesterséget orrot, amely néhány molekulányi káros anyag jelenlétét is ki tudja mutatni.

Minden anyag mozgását és az életjelenségeket gyenge elektromágneses jelenségek kísérik, és ha egy mikroprocesszorhoz hozzá tudnak kapcsolni egy érzékelőt, akkor korábban hozzáférhetetlen jelenségek is megfigyelhetővé válnak - magyarázta az akadémikus.

Csurgay Árpád szerint a nanotechnológiának köszönhetően a következő öt évben egy sor új, parányi gép jelenik majd meg, amelyek ugyanúgy elterjednek majd, mint a számítógép.

Ezek érzékelik az elektromágneses jelenségeket, és képesek lesznek beavatkozni is. Ezek figyelik majd az ivóvíz és a levegő tisztaságát, és szavatolhatják az élelmiszerek biztonságát is - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

A szakember az amerikai kutatásokról elmondta azt is: kollégái odakint elindítják a kutatói életpályájukat, doktorálnak, majd Európában helyezkednek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×