eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Jót tesz a stressz a magzatnak?

A terhesség alatti mérsékelt stressz nemhogy árt, de még jót is tesz a születendő gyermeknek. Később ugyanis segíti a fejlődését - állítják amerikai kutatók.

A Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi iskolájának kutatói 137 egészséges nőt kértek meg arra, hogy rendszeresen jelentsenek az őket érő stresszről terhességük 24. és 32. hete között.

Azok a gyerekek, akiknek édesanyja több stressznek volt ebben az időszakban kitéve, 2 évesen fejlettebbek voltak, mint stresszmentes méhbeli életet élő társaik.

Az eredmény a tudósokat is meglepte, hiszen korábbi kutatások azt mutatták, hogy a sok stressz akár még születési rendellenességeket is okozhat a gyerekeknél.

Janet diPietro, a kutatás alapján készült tanulmány szerzője szerint a jelenségnek két magyarázata is lehet.

Az egyik az, hogy a stressz hatására kortizol termelődik a szervezetben, amelyet legtöbbször ugyan negatív előjelzővel emlegetnek, de fontos az emberi szervek fejlődése szempontjából. Így a több kortizol segíthet a magzat szerveinek jobb fejlődésében.

A másik magyarázat az lehet, hogy a több stressznek kitett nők egyszerűen máshogy nevelik gyerekeiket.

"Lehet, hogy azért magasabb a stresszszintjük ezeknek a nőknek, mert állandóan kihívások elé állítják magukat, és ugyanezt teszik gyerekeikkel is, akik így gyorsabban fejlődnek" - vélekedett Janet diPietro.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×